Souhrn událostí uplynulého dne – 17.12.2012

IGC: Světová produkce obilí příští rok výrazně oživí

Světová produkce obilnin v příští sezoně od července 2013 výrazně oživí. Zvýší se tak globální obilné zásoby, které kvůli letošnímu propadu sklizně v důsledku sucha v USA a v částech Evropy a Asie klesnou na konci této sezony na pětileté minimum. Předpověděla to dnes Mezinárodní rada pro obilí (IGC).

Nákup potravin v zahraničí? Čechům se vyplatí zůstat v tuzemsku

Do zahraničí se většinou nevyplatí jezdit před Vánocemi nakupovat potraviny, pokud lidé chtějí ušetřit. Se zjištěním přišly štáby České televize, které se zaměřily na cenu, nikoli na kvalitu. Kde nebylo k mání zboží stejné značky, vybírali zpravodajové to nejlevnější.

Stát dá čtvrt miliardy do zemědělských registrů

Ministerstvo zemědělství chce na začátku roku vyhlásit jednu z největších zakázek pod současným šéfem Petrem Bendlem (ODS). Do roku 2015 chce investovat až 286 milionů do rozvoje a správy zemědělských registrů, mezi něž patří například evidence zemědělských podnikatelů či databáze shromažďující informace o vinicích, chmelnicích a hospodářských zvířatech.

Sklizeň chmele letos klesla kvůli nepřízni počasí o 30 procent

Tuzemští pěstitelé sklidili letos 4338 tun chmele, což bylo zhruba o 30 procent meziročně méně. Pokles úrody způsobily především únorové mrazy a následné sucho. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler. Chmel se v letošním roce v Česku pěstoval na 4366 hektarech. Plocha obhospodařovaných chmelnic tak byla o 226 hektarů menší než loni.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info