Souhrn událostí uplynulého dne – 18.12.2012

Celníci zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí z USA

Celníci ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí původem z USA. Laboratorní analýzy u nich odhalily výrazné překročení povolené hranice aflatoxinu. V několika případech byly hodnoty i třikrát vyšší, informovala ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Potravinářům nastaly horší časy

Zatímco producenti potravinářských výrobků si loni v tržbách polepšili o více než osm procent na 227,8 miliardy, výrobci nápojů si pohoršili o 1,5 procenta na 55,9 miliardy. Uvádí to Panorama potravinářského průmyslu, kterou před několika dny zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Kapři podraží. O pár korun kvůli vyšším nákladům a DPH

Nikoliv jedna, ale dvě firmy letos nabízí v regionu vánoční ryby na štědrovečerní stůl. Už ve středu si je mohou lidé koupit například premiérově v Lednici, kde prodejnu otevře hodonínské rybářství. A cena? Oproti loňsku mírně vyšší. „Je to v řádech několika korun, do čehož se promítly zvyšující se náklady na výrobu a vyšší DPH."

Stát podle potravinářů nedostatečně propaguje domácí výrobky

Stát nedostatečně propaguje domácí potraviny, řekl dnes na tiskové konferenci Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Zatímco Česko podporuje národní či regionální značky potravin zhruba 250 miliony korun ročně, sousední a z hlediska počtu obyvatel o něco menší Rakousko na propagaci místních výrobků dává kolem dvou miliard Kč ročně.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info