Osevní postup ovlivňuje výskyt mutací merlíku bílého

Regulace merlíku bílého v cukrovce je kvůli výskytu mutantních rostlin problematická.

Jak na symposiu o ochraně rostlin FCS Feinchemie konaném v polovině listopadu v německé Fuldě informoval Dr. Mark Varrelmann z Ústavu pro výzkum cukrovky v Göttingenu, v polních pokusech zaměřených na vhodnou herbicidní strategii se samotné ošetření mutantních linií merlíku bílého metamitronem a metribuzinem ukázalo jako neperspektivní.

Regulace mutantních plevelných rostlin v cukrovce byla dostatečně účinná pouze na základě kombinace účinných látek metamitron, ethofumesát a phenmedipham. Druh mutace neměl žádný vliv na úspěch či neúspěch ošetření. Již v roce 2010 byla prokázána nová relevantní mutace, která byla vůči triazinonům méně citlivá a triaziny na ni neměly žádný vliv.

Vědec zdůraznil, že šíření mutantních rostlin je v každém případě třeba zabránit, aby bylo možné zajistit dlouhodobý účinek přípravků. Dr. Varelmann poradil zemědělcům neredukovat aplikační dávky, protože tato redukce napomáhá rozmnožování nežádoucích rostlin. Osevní postup je třeba pečlivě plánovat a zabránit tak selekci.

Odborná poradkyně FCS Antje-Viola Kalfa s odvoláním na výsledky evropského monitoringu uvedla, že v Německu je výrazně méně mutantních rostlin merlíku bílého než v Belgii a Nizozemsku. V období 2009 až 2011vykázalo 88 % vzorků merlíku bílého z podezřelých ploch senzitivní planý typ. Přitom se ukázalo, že osevní postup měl relevantní vliv na možný výskyt mutací. (AgE)

http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Pflanze/Mutation-Weisser-Gaensefuss_article1355029236.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info