Češi hledají ke kaprovi alternativu, i tak ale šupináč vede

Ceny stále nejoblíbenějšího štědrovečerního jídla oproti loňsku o něco stouply. Kapr se prodává v průměru za 85 korun za kilo. Zájem je ale i tak obrovský. Mnoho lidí ovšem namísto klasické večeře zvolí alternativní variantu a k bramborovému salátu si dá netradiční rybí druhy či mořské plody. Tomuto trendu nahrávají i některé restaurace, které se předhánějí v exotičnosti štědrovečerního menu. I tak u nás kapři stále nemají na růžích ustláno a jejich životnost je díky Vánocům velice omezená.

Průměrný český kapr se vylíhl před třemi roky. Většinu života prožil na jihu Čech a hned několikrát se stěhoval. Každé místo se přitom podepsalo na jeho výsledné chuti. Ne na všech stolech však bude na Štědrý den ležet ve společnosti bramborového salátu. "Tato česká tradice je v poslední době na ústupu. Lidé vyhledávají něco jiného, co není tak okoukané," podotkl šéfkuchař restaurace Rybí trh David Németh.

Průměrný kapr má kolem tří kil

Tradiční kapr tak bojuje s konkurencí. Především to jsou restaurace, které často nabízí na vánoční stůl netradiční alternativy. Ryby nebo mořské plody ale i přesto ovládají sváteční talíře. Také fronty zákazníků u stánků s kapry svědčí o tom, že česká klasika stále vyhrává. "Dneska je největší kapr osm kilo šedesát. Ale jinak si lidi berou kolem těch tří kil," upozorňuje prodejce.

Tradiční chuť určuje souhra několika faktorů. Složení vody, bahna a potravy, hloubka rybníka nebo jeho kyslíkatost. Váhu ale ovlivňuje hlavně počasí. "Letošní léto bylo velice příznivé, byl dostatek vody i docela dobré teploty, takže přírůstky byly vynikající, řádově kolem kila, kila a půl," podotkl rybář Václav Šrámek. Po dvou až čtyřech letech doroste ryba do jedné ze tří váhových kategorií. Kapr "lehké váhy" má od kila do dvou. "Střední" váží do pěti kil.

Víte, že:
  • Kapři první třídy se prodávají od 70 korun za kilo, ti výběroví i za sto.
  • Další desítky korun pak stojí zabití ryby a další zpracování.
  • Ceny se letos můžou lišit až o 30 korun.
  • Kapři tvoří většinu celoroční produkce tuzemských rybářů - z dvaceti tisíc tun je to kolem devadesáti procent, většina se přitom prodá právě před svátky.
  • I když by se to při masivním zájmu o kapra nemuselo zdát, Češi za rok v průměru zkonzumují pouze kilo a půl sladkovodních ryb. Větší zájem je o ty mořské - i když se jejich množství zvýšilo na čtyři kila na osobu za rok, stále jsme hluboko pod evropským průměrem.

Po podzimním výlovu rozvážejí auta tuny ryb ve speciálních nádržích do sádek po celé republice, kde se maso vyčistí. I proto, že se v nich ryba už nekrmí. Kapr zde potřebuje neustále přísun kyslíku, nesmí moc zhubnout ani se stresovat. Jakékoli nepohodlí je na mase znát. Aby se zvíře vyhnulo dalšímu stresu, mají na doporučení veterinářů lidé kapra nechat zabít rychle u stánku zkušeným prodejcem, neskladovat živého ve vaně a rozhodně nepouštět zpátky do rybníka. To všechno je pro zvíře ještě větší týrání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info