Rozpočet NP Šumava klesne až o 70 mil. Kč

Rozpočet šumavského národního parku by se měl v roce 2013 snížit až o 70 milionů korun. Způsobí to především očekávaný propad v zisku z těžby kůrovcového dřeva. Letos by měl park hospodařit s částkou 340 milionů korun, řekl to na tiskové konferenci náměstek NP Šumava Jiří Kvapil.

Park počítá s tím, že příspěvek od ministerstva životního prostředí pro příští rok rovněž klesne. Zatímco loni činil 143 milionů, letos to bylo 112 milionů a odhad na rok 2013 činí 101 milionů korun.

Objem vytěženého napadaného dřeva vzhledem k poklesu kůrovcové kalamity se v posledních letech výrazně snížil. Například v roce 2010 park vykácel 347.000 kubických metrů, letos zatím 76.188 kubických metrů. "A v příštím roce se bude těžit opět méně," uvedl Kvapil.

Dodal, že vzhledem k ziskům, které vedení vygenerovalo z prodeje vytěženého kůrovcového dřeva v minulých letech, je prý podezřelé, že parku nezůstalo z té doby více našetřených peněz. "Po tučných letech, kdy se kácelo v lesích rekordní množství dřeva, které se prodávalo za stamiliony ročně, jsme s překvapením museli konstatovat, že správa parku nemá v rezervním fondu nastřádáno na hubenější roky," řekl Kvapil.

NP Šumava podle něj také v této souvislosti podal trestní oznámení na neznámého pachatele. "Při inventuře na územním pracovišti ve Srní jsme zjistili, že chybí několik stovek kubíků dřeva," řekl Kvapil.

Vzhledem k očekávanému nižšímu rozpočtu Kvapil připustil, že park bude možná muset i v příštím roce propouštět. Pokud by k redukci zaměstnanců skutečně došlo, nejednalo by se však o zásadní řez. "Podle mých odhadů by připadalo v úvahu tři až pět procent zaměstnanců," uvedl Kvapil. V současnosti v parku pracuje 264 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info