Madeta v Plané postaví nový sklad a čerpací stanici

Plány největšího tuzemského zpracovatele mléka, jihočeské Madety, na podobu přesunu výroby ze závodů v Řípci a Pelhřimově do Plané nad Lužnicí dostávají konkrétnější podobu. Madeta kvůli tomu v Plané rozšíří tamní výrobní závod, postaví nový centrální sklad i neveřejnou čerpací stanici. Vše by chtěla zvládnout do čtyř let.

„Koncem roku 2013 bychom rádi s přístavbou v Plané nad Lužnicí začali a ukončili ji v roce 2015. Co se týče přesunu výroby z našeho závodu v Pelhřimově, termíny připravované na roky 2015 a 2016 prozatím reálně vypadají,“ řekl deníku E15 generální ředitel a majitel Madety Milan Teplý.

Výrobní kapacity v Řípci a Pelhřimově budou poté zrušeny. Počet závodů tak klesne z šesti na tři. Již letos totiž firma uzavřela výrobní závod v Prachaticích. Z Řípce bude do Plané přesunuta výroba tavených, přírodních či uzených sýrů a také porcovny a udírny. Z Pelhřimova se do Plané přestěhuje výroba trvanlivého mléka a smetany.

Podle oznámení pro potřeby posouzení vlivu na životní prostředí se celý přesun odehraje ve dvou etapách. V rámci první v letech 2013 až 2015 bude přesunuta výroba z Řípce a administrativní budovy projdou stavebními úpravami. Ve druhé etapě v letech 2015 a 2016 bude následovat výstavba skladu s neveřejnou čerpací stanicí a přesun výroby z Pelhřimova. Po rozšíření bude tento závod moci zpracovávat 910 tisíc litrů mléka denně, tedy více než čtyři pětiny současného celkového denního objemu firmy.

Loňský rok firma hospodařila se ziskem 44,8 milionů korun, tržby dosáhly 5,06 miliardy korun. „Tržby v letošním roce budou v porovnání s rokem 2011 zhruba o pět procent vyšší, zisk přibližně také o pět procent stoupne,“ řekl E15 Milan Teplý. Hlavní vliv na tato pozitivní čísla podle Teplého měly dobré tržby koncem roku související s exportem zejména do Ruska a na Blízký východ.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info