EFSA považuje pyl GM rostlin za neškodný

Úřad EFSA ve svém oficiálním stanovisku uvedl, že pyl geneticky modifikované odrůdy kukuřice MON 810 společnosti Monsanto považuje za zdravotně nezávadný.

Následující zpráva včelaře nepotěší: Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA ve svém oficiálním stanovisku uvedl, že pyl geneticky modifikované odrůdy kukuřice MON 810 společnosti Monsanto považuje za zdravotně nezávadný. Tento pyl proto v potravinách nepředstavuje žádný problém. Jak oznámila informační služba Gentechnik, odpůrci genových technologií se nyní obávají, že by Brusel mohl prodej takového medu povolit.

Včelaři především kritizují, že se EFSA při hodnocení zřejmě výhradně spoléhala na údaje poskytnuté společností Monsanto. Úřad argumentuje tím, že bylo k dispozici jen omezené množství údajů.

Přesně to však kritici úřadu EFSA již dlouho vytýkají. Již v dřívějších případech úřad prováděl velmi málo vlastních šetření a příliš mnoho spoléhal na údaje výrobců, zní jedna z nejčastějších výtek. Jinými slovy – pracovníci EFSA měli často podezřele blízko k agrochemickým společnostem. Nebo ještě jinak – úřad EU je velmi přátelský ke GMO a stojí na straně koncernů.

Informační služba Gentechnik nakonec poukazuje na to, že prodej medu kontaminovaného pylem z geneticky modifikovaných rostlin je podle soudního rozhodnutí v EU zakázán. Evropská komise však již navrhla změny směrnice o medu, které by z pohledu některých včelařských organizací mohly vést k obcházení tohoto rozhodnutí.

Více informací:

FDP begrüßt Änderung der EU-Honig-Richtlinie (9.11.2012)

Agrarausschuss lehnt Novellierung des Gentechnikgesetzes ab (27.9.2012)

Bundestag diskutiert weiter über Regelung zu GVO-Verunreinigungen (2.7.2012)

Kurzschlussreaktion zu gentechnisch veränderten Pollen im Honig befürchtet (21.3.2012)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-EFSA-haelt-GVO-Pollen-fuer-unbedenklich-1020786.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info