Jako nejdůležitější v příštím roce vidí zemědělci novou koncepci

Dokončení a prosazení dlouhodobé koncepce českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 bude v příštím roce nejdůležitější událostí pro české zemědělství. Vyplývá to z ankety mezi nevládními agrárními organizacemi. Další zásadní událostí bude končící jednání v Bruselu o konečné podobě Společné zemědělské politiky po roce 2014. Pro menší sedláky je také důležité zmírňování byrokracie, která jim dlouhodobě znepříjemňuje hospodaření.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se předpokládaná pokračující hospodářská recese nevyhne v roce 2013 ani zemědělství a potravinářství. "Lidé budou i nadále šetřit, i na potravinách," uvedl. Přesto podle něj nadcházející rok nemusí být pro farmáře špatný a o konečném výsledku jako obvykle rozhodne příroda a počasí. "Vedle toho se nám podařilo vybojovat solidní rozpočet a většina zemědělců jde do nového roku s dobrým základem, který umožnil letošní celkem příznivý rok," dodal nedávno zvolený senátor.

Veleba podobně jako šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha přikládá velkou důležitost ministerstvem zemědělství připravované dlouhodobé koncepci tuzemského zemědělství a potravinářství. Tu by dle dostupných informací měl úřad představit nejspíše v lednu. Podle Veleby konečná podoba materiálu určí, zda přijde oživení celého odvětví, nebo jestli bude pokračovat jeho útlum. Součástí materiálu má být návrh rozdělování evropských i národních dotací související s nynější reformou Společné zemědělské politiky.

"Očekáváme podporu zpracování naší produkce a zamezení vývozů jen nezpracované produkce," podotkl Pýcha. Stát by podle něj měl začít více podporovat pěstitele komodit s vyšší přidanou hodnotou nebo pozitivním vlivem na zaměstnanost a ochranu krajiny, jako jsou ovoce, zelenina a cukrovka.

Předseda Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík vidí pro příští rok jako nejzásadnější zvládnutí jednání a přípravu nového programového období Společné zemědělské politiky. Od ministerstva zemědělství očekává pokračování transformace resortu a snižování obsahu nepotřebné státní správy. Podle Veleby je důležité i zesílení propagace českých potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info