AFP: Jezte ekologicky, dejte si čokoládu se cvrčky a červy

Spotřebitel pociťující odpovědnost k životnímu prostředí může v novém roce učinit něco pro sebe, pro své blízké i pro celou planetu, když si dá čokoládu se cvrčky či moučnými červy. A jestliže ti, kdo ochutnají tuto pochoutku spojující v sobě lahodnou chuť čokolády a křupavou oříškovou příchuť sušeného rovnokřídlého hmyzu či brouků, nedokážou překonat odpor, budiž jim připomenuto, že i ve svých gurmánských zkušenostech mají být "ekonomickými" vlastenci, napsala agentura AFP.

Taková čokoláda je totiž produktem čistě made in France, mladého podniku Micronutris, který ve Francii chová hmyz pro potravinářské účely, a čokoládovny Guy Roux, jež se specializuje na tuto pochoutku bez cukru.

Firma sídlící na předměstí Toulouse na jihozápadě Francie vznikla před rokem a půl. V hale průmyslové zóny se to v nádržkách hemží statisíci sarančaty a moučnými červy, larvami

Šéf firmy Cédric Auriol původně podnikal v textilu a posléze pocítil potřebu rozšířit své aktivity. Entomofagie, pojídání hmyzu lidmi, je trh, který podle něho nepochybně prudce poroste.

V Africe, v Asii či v Latinské Americe pojídají sice dvě miliardy lidí běžně hmyz a na internetu si můžete objednat housenky, ale ani v Evropě, ba ani ve světě nevyrábí žádný podnik hmyz a není tak zajištěna bezpečná kvalita odpovídající západním normám, jako je to v Micronutrisu.

Podle biologa Jérémyho Defrize, jenž má u Micronutrisu na starosti výrobu, se francouzský ani západní gastronom nevyhne vážné otázce: v roce 2050 nás na Zemi bude devět až deset miliard a poptávka po živočišných proteinech se zdvojnásobí, nezdvojnásobí se však zemědělská plocha.

Na tuto otázku předkládá Defrize - kromě jiných odpovědí, jako je syntetické maso - řešení: "Entomofagie umožní všem lidem na světě, aby se dosyta najedli," říká.

Maličká zvířátka jsou bohatá na proteiny, vitamíny a minerály a zároveň obsahují jen málo tuku. Při stejné váze, tvrdí vědec, produkují chovy hmyzu desetkrát až stokrát méně skleníkových plynů než chovy tradičního masa.

Micronutris krmí své cvrčky domácí a moučné červy, jakož i cvrčky stepní a sarančata stěhovavá, které testuje, biopotravinami. Vyrábí mouku, kterou se živí červi, a pěstuje obilí pro sarančata. Rovněž chce kompostovat exkrementy svých líhní.

Firma začala nabízet v prosinci své produkty na internetu. Kilogram cvrčků či červů však nyní stojí asi 200 eur (5000 Kč). Až se výroba rozjede a spotřebitelé se začnou více zajímat o to, jaký dopad má na životní prostředí to, co jedí, chce nabízet do tří let hmyz za ceny blížící se cenám klasického masa.

Micronutris by měl hmyz měnit v základní surovinu. Tabulka čokolády má především uvést značku ve známost, stejně jako energetická tyčinka, která se má objevit na trhu během několika měsíců. Ta bude vyrobena z hmyzí moučky, která bude přijatelnější pro západního spotřebitele, jenž ještě není připraven pojídat šváby, dodává Jérémy Defrize.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info