Větší chlívky pro prasata mohou zdražit maso

Je libo smažený řízeček? Nebo snad knedlo vepřo zelo? Dost možná si část lidí bude muset nechat zajít chuť.Tradiční pokrmy české kuchyně by letos mohly být pro mnohé lidi méně dostupné.

Ceny vepřového masa by totiž opět mohly poskočit mírně vzhůru. Nejenom kvůli zdražování energií či krmiv. Od ledna 2013 na cenu působí i další faktor.

Po loňském humbuku, který způsobilo zavádění větších klecí pro slepice, přichází obdobný problém s prasaty, respektive prasnicemi. Podle nařízení EU musejí být všechny unijní vepříny od ledna 2013 přestavěny tak, aby březí prasnice mohly být ustájeny ve skupinách a nemačkaly se s ostatními v úzkých kójích. Kdo takový vepřín nemá, hrozí mu pokuty od Evropské komise.

Devět lajdáků

Pokud jde o Česko, není s tím problém. O nařízení EU vědí všichni farmáři už od roku 2008 a drtivá většina našich zemědělců už vepříny přestavěla. „Chovatelé prasat v ČR věnovali tomuto požadavku průběžně pozornost a dnes již pravděpodobně všechny chovy splnily podmínku používání skupinového ustájení prasnic a prasniček. Žádný chovatel totiž nedostal výjimku a ani nepožádal o posunutí termínu na zajištění společného ustájení prasnic," potvrdil mluvčí resortu zemědělství Jan Žáček.

Jenže zbytek Evropy nepochopitelně zaspal: Jde o devět zemí, nařízení nesplňuje Německo, Polsko a především Francouzi, kteří mají až třetinu vepřínů nevyhovujících. A to je problém pro Česko. Tuzemsko je bohužel v produkci vepřového masa nesoběstačné. Přibližně polovinu (asi 52,2 procenta) vepřového dovážíme. Hlavně z Německa, Polska či Belgie. A protože tamní farmáři teď musí investovat do lepších chlívků, roste riziko, že spolu s jejich masem si dovezeme i jejich drahotu. Tedy náklady, které se do ceny masa mohou promítnout.

Smutné zkušenosti

„Cena vepřového půjde nahoru, těžko říci o kolik, ale nejčastější odhad je asi o sedm až deset procent," odhadl včera pro Deník prezident Agrární komory a nezávislý senátor Jan Veleba. „Kdyby naše soběstačnost byla aspoň 80 procent, strach ze zdražení bych neměl, ale loňská zkušenost s vejci nás poučila, jak nebezpečné je být závislými na dovozu," připomíná Jan Veleba.

Kvůli větším, takzvaně obohaceným klecím pro slepice nastal loňský výpadek v dodávkách řetězců a cena vajec se skokově zvýšila až na šest korun. Němci, kteří byli ve výrobě vajec soběstační, dokázali na svém trhu udržet cenu vajec kolem tří korun.

Když se vezme cena samotných prasat, ta byla v prosinci 2012 dle dat ČSÚ meziročně vyšší o 21,2 procenta. Cena za vepřové pak meziročně poskočila o 16,2 procenta. Dalšího zdražování kvůli chlívkům se ale zatím ministerstvo zemědělství neobává. Do ceny mohou podle MZe nicméně mluvit další faktory, třeba dražší krmivo.

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info