Nejchutnějším jablkem z loňské úrody je Orion, řekli degustátoři
07.01.2013 | ceskenoviny.cz
Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je podle výsledků čtvrteční degustace v Hořicích na Jičínsku nedávno vyšlechtěná odrůda Orion. Na stříbrné příčce skončila loni vítězná odrůda Melrose, třetí se umístila odrůda Cameo. O pořadí rozhodlo 186 degustátorů. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského z Holovous na Jičínsku. Pravidelnou degustaci ústav pořádal po 44.
"Odrůdu Orion vyšlechtil Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a degustaci Orion vyhrál poprvé. V sadech je toto jablko zatím rozšířené minimálně," řekl Paprštein. Jablka Orion mají žlutou barvu a vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Otava. Jejich dužnina je pevná a velmi šťavnatá s vysokým harmonickým obsahem cukrů a kyselin. Právní ochranu pro země Evropské unie odrůda získala v roce 2006.
Vzorky Orionu dosáhly výrazně nadprůměrného hodnocení v šesti ze sedmi parametrů. Na čele dílčích žebříčků se odrůda umístila v celkové chuti a konzistenci dužniny, druhá byla ve šťavnatosti. Degustátoři vedle toho hodnotili i vůni, slupku, kyselost a vzhled. Jablka hodnotili naslepo, jejich název neznali.
O přízeň degustátorů se letos ucházelo 45 odrůd z jabloní pěstovaných holovouským výzkumným ústavem. Mezi nimi bylo 17 odrůd původem z ciziny, například až z USA, Německa, Francie či Nového Zélandu. Asi 40 procent odrůd bylo hodnoceno vůbec poprvé. Ovocnáři si degustacemi chtějí zjistit, jakou perspektivu mohou mít nově vyšlechtěné odrůdy u konzumentů a tedy i na trhu.
V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Rubín, Golden Delicious či Idared letos nijak výrazně nezaujaly. Nejlépe se z nich umístil Rubín, a to na 29. místě. Golden Delicious byl 36 a Idared 43, tedy třetí od konce.
Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují pomeranče a mandarinky. Na třetím místě jsou banány se spotřebou 12 kilogramů. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje mezi 80 až 90 kilogramy na osobu a rok.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



