Nejchutnějším jablkem z loňské úrody je Orion, řekli degustátoři

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je podle výsledků čtvrteční degustace v Hořicích na Jičínsku nedávno vyšlechtěná odrůda Orion. Na stříbrné příčce skončila loni vítězná odrůda Melrose, třetí se umístila odrůda Cameo. O pořadí rozhodlo 186 degustátorů. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského z Holovous na Jičínsku. Pravidelnou degustaci ústav pořádal po 44.

"Odrůdu Orion vyšlechtil Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a degustaci Orion vyhrál poprvé. V sadech je toto jablko zatím rozšířené minimálně," řekl Paprštein. Jablka Orion mají žlutou barvu a vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Otava. Jejich dužnina je pevná a velmi šťavnatá s vysokým harmonickým obsahem cukrů a kyselin. Právní ochranu pro země Evropské unie odrůda získala v roce 2006.

Vzorky Orionu dosáhly výrazně nadprůměrného hodnocení v šesti ze sedmi parametrů. Na čele dílčích žebříčků se odrůda umístila v celkové chuti a konzistenci dužniny, druhá byla ve šťavnatosti. Degustátoři vedle toho hodnotili i vůni, slupku, kyselost a vzhled. Jablka hodnotili naslepo, jejich název neznali.

O přízeň degustátorů se letos ucházelo 45 odrůd z jabloní pěstovaných holovouským výzkumným ústavem. Mezi nimi bylo 17 odrůd původem z ciziny, například až z USA, Německa, Francie či Nového Zélandu. Asi 40 procent odrůd bylo hodnoceno vůbec poprvé. Ovocnáři si degustacemi chtějí zjistit, jakou perspektivu mohou mít nově vyšlechtěné odrůdy u konzumentů a tedy i na trhu.

V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Rubín, Golden Delicious či Idared letos nijak výrazně nezaujaly. Nejlépe se z nich umístil Rubín, a to na 29. místě. Golden Delicious byl 36 a Idared 43, tedy třetí od konce.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují pomeranče a mandarinky. Na třetím místě jsou banány se spotřebou 12 kilogramů. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje mezi 80 až 90 kilogramy na osobu a rok.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info