Sklizeň ovoce byla loni podprůměrná, nejvíc propadly meruňky
15.01.2013 | FinančníNoviny.cz
Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to ČTK řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
V meziročním srovnání byla sice loňská sklizeň vyšší o 36,5 procenta, ale oba roky se nedají srovnávat. Rok 2011 byl zcela výjimečný tím, že sklizeň tehdy zdecimovaly jarní mrazy a úroda byla nejnižší za několik desítek let.
Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, činila 117.897 tun a byla průměrná. "Proti pětiletému průměru měla jablka pokles jedno procento. Naopak úroda hrušek proti roku 2011 vzrostla o 86 procent na 5774 tun. Je to dáno hlavně novými výsadbami hrušní v posledních letech," řekl Ludvík.
Loňské jarní mrazy poškodily ovocnáře zejména na Moravě. Vedle meruněk byla loni i mimořádně nízká sklizeň broskví. U nich však roli hraje i to, že ovocnáři od jejich pěstování upouštějí. Zhruba o třetinu se proti pětiletým průměrům loni propadly i sklizně třešní, višní a švestek. Naopak v některých částech země byla loni úroda velmi dobrá, a to hlavně ve východních a severních Čechách.
Ludvík upozornil, že sklizně ovoce jdou v posledních letech dolů a zdaleka se nepřibližují nedávným úrodám na úrovni 190.000 tun ovoce. Podle ovocnářů je to dáno i tím, že klesá plocha nových výsadeb. Například u 9144 hektarů jabloňových sadů tvoří nově vysázené sady a sady v začátku plodnosti dohromady jen 12 procent ploch. Naopak přestárlých sadů s poklesem plodnosti je 58 procent.
Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



