EU zůstává netto exportérem obilovin
16.01.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Obchodní bilance v týdnu do 8. ledna 2013 vykázala přebytek ve výši 5,8 mil. t.
EU je v dosavadním průběhu hospodářského roku netto exportérem obilovin. Jak Evropská komise minulý týden konstatovala, vykázala obchodní bilance v týdnu do 8. ledna 2013 přebytek ve výši 5,8 mil. t. To bylo o 0,6 mil. t méně než ve stejném období loňského roku a dokonce o 4,7 mil. t méně než v tomto období před dvěma lety.
Obchodníci v EU exportovali během prvních 28 týdnů hospodářského roku 14,8 mil. t obilovin, z toho 10,1 mil. t pšenice měkké, 0,5 mil. t pšenice tvrdé, 2,9 mil. t ječmene a 0,6 mil. t kukuřice. Naproti tomu bylo dovezeno 8,98 mil. t obilovin, z čehož bylo 2,2 mil. t pšenice měkké, 0,9 mil. t pšenice tvrdé a 5,6 mil. t kukuřice. (AgE)
http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-EU-bleibt-Nettoexporteur-von-Getreide-1033940.html
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



