Ročně se vyhodí až dvě miliardy tun jídla

V popelnicích po celém světě skončí každý rok až dvě miliardy tun jídla. Často ale zbytečně. O takové potraviny mají totiž zájem společnosti, které je dávají chudým. V Německu dokonce díky tomu přežívá milion a půl lidí.

Téměř polovina vyrobeného jídla končí v koši, potraviny z hypermarketu pak v odpadkových kontejnerech. "Likvidujeme veškeré potraviny, které nemůžeme prodávat, ať už z důvodu nízké kvality nebo prošlé záruční doby," vysvětluje mluvčí firmy Tesco Jan Dvořák.

Podle odhadů každý Evropan ročně vyhodí 174 kilogramů potravin, které se ještě dají použít.  Některé proto, že neodpovídá vzhled, jiným pak například končí minimální trvanlivost. Nejen o toto jídlo má zájem Potravinová banka. "Svážíme je do skladu a snažíme se, aby je rychle odvezli organizace, jako je armáda spásy, naděje, charita," říká Věra Doušová z Potravinové banky Praha.

České potravinové banky loni mezi potřebné rozdělily na 150 tun jídla v hodnotě za více než 10 milionů. Na projektu se částečně podílela Evropská unie, ale i české obchodní řetězce. Zásoby jsou ale minimální a většina obchodů jídlo stále raději vyhazuje. 

Velké plýtvání trápí i Německo

Také v Německu se vyhodí zhruba polovina potravin. Obrovské plýtvání však nakonec pomohlo vyvolat největší dobrovolnickou akci v zemi. Jídlo, které by jinak skončilo v popelnicích, se následně vydává na 900 místech po celé zemi. Organizaci Tafel neboli Prostřený stůl ročně zachrání před likvidací okolo 100 tisíc tun potravin a pomáhá jí zhruba 50 tisíc dobrovolníků. 

Tafel založila před 17 lety čtveřice žen, které obcházely pekařství a prosily o jídlo pro chudé. Teď obří organizace dodává jednou týdně jídlo 1,5 milionu lidí. To vše s pouhými dvaceti placenými zaměstnanci.

Tamní obchody navíc ochotně spolupracují, protože ušetří za likvidaci potravin. Na výdejních místech se přitom neschází jen bezdomovci, naopak převládají nezaměstnaní a důchodci. Jídlo zadarmo, které by jinak shnilo na skládce, se i v jedné z nejbohatších zemí světa hodí stále většímu množství lidí.  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info