Nejčastější prohřešky: prošlé potraviny
21.01.2013 | SVS ČR
Zřejmě „nejobtížnější“ je pro prodejce uhlídat datum minimální spotřeby. Alespoň se to tak jeví v polovině letošního ledna.
Nejčastěji nabízeli prošlé výrobky v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. V Porubě, Kunčičkách u Bašky a v Místku tak bylo nařízeno zlikvidovat (neškodně odstranit)15 kg pečeně a la losos, 9 kg loveckého salámu, 70 kg brynzy a 60 kg másla. V Brně bylo nařízeno zlikvidovat přes 30 kg různých masných výrobků (salámů a šunky). V Uherském Brodě šlo o 2 kg šunky a kuřecí klobásy, v Uherském Hradišti zase o přes kilogram gothajského salámu. Všechny výrobky nylo nařízeno neškodně odstranit.
Problémy se složením, zjistili inspektoři ve Středočeském kraji u 553 kg slovenského ovčího sýra kaškaval, kde neodpovídala hodnota tuku v sušině, popřípadě se značením Pardubickém kraji, kde u mraženého argentinského zaječího masa, přebaleného v ČR – na přední etiketě uvedeno zvěřina, na zadní straně zaječí maso zvěře ve farmovém chovu. Bylo nařízeno téměř 10 kg takto klamavě označené zboží stáhnout z prodeje.
Ve dvou případech neodstranili chovatelé při domácí porážce skotu lebky, mozky, uzliny a část střev (tzv. SRM – specifikovaný rizikový materiál) stanoveným způsobem (v asanačním podniku), a to v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Byla uložena pokuta.
A nezapomínat nahlásit včas, 24 hodin předem, příchod zásilky! To opomněli ve Zlínském kraji v případě zásilky 2000 kg kuřecího a krůtího masa z Polska a v Jihomoravském kraji šlo o více než 16 000 kg vepřového masa ze Slovenska. V obou případech byly uděleny pokuty.Kontroly orgánů státního veterinárního dozoru, jak je patrné, nepolevují. Nezjišťujeme sice zdravotní závadnost výrobků, ale jakékoli pochybení, byť „jen“ administrativní by k němu posléze vést mohlo.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



