Asociace bude aktivní i v roce 2013

Stejně jako v loňském roce, i letos chystá Asociace soukromého zemědělství pro své členy řadu zajímavých vzdělávacích, poznávacích a společenských aktivit.  

Oblíbené poznávací zájezdy

V roce 2012 se setkaly s velkým ohlasem zejména poznávací zájezdy. Na jaře navštívili členové ASZ hlavní město Francie, kde se v tu dobu konal mezinárodní zemědělský veletrh Le Salon International de l´Agriculture považovaný za jeden z největších a nejznámějších v Evropě. Součástí zájezdu byla také prohlídka hlavních architektonických a historických památek Paříže.

Opravdovou lahůdkou pro poznání chtivé členy asociace pak byl bezpochyby zářijový zájezd do Kanady. Během deseti dní strávených v druhé největší zemi světa navštívili čeští sedláci mnoho zajímavých farem zaměřených jak na klasickou rostlinnou a živočišnou výrobu, tak i pro Evropany netradiční javorovou a bizoní farmu. Poznali také nejrůznější místa mapující historii Kanady a kulturu i přírodní zajímavosti provincií Quebec a Ontario.

Následovalo šestidenní říjnové poznávání Izraele a pak odpočinek v maďarských lázních Bük.

Kam letos?

Ani letos ale nepřijdou příznivci cestování z řad sedláků zkrátka. Na konec června je pro ně připraven první z odborně tématických zájezdů, a to do Švýcarska. Zahrnuje jak odborné exkurze pořádané sedláky z kantonu Luzern, tak prohlídky historických center měst Chur, Altdorf a Luzern či výjezd nejstrmější zubačkou na světě na vrchol hory Pilatus.

V polovině září se uskuteční třídenní poznávání Rakouska v podobě návštěvy dvou rodinných farem, výročního selského sýrového trhu v Kaprunu, výjezdu lanovkou na vrchol Schmittenhöhe  s překrásným výhledem na více než 30 třítisícovek a dalších zajímavostí.

Odborně tématický + odpočinkový bude říjnový zájezd do slovinských lázní Rimske Terme, kde na účastníky čeká neomezený vstup do termálních bazénů, degustace proslulých slovinských vín, ale i návštěva mléčné eko farmy, jatek či pivovaru.

Evropské projekty

V listopadu loňského roku se dvanáct členů z osmi regionů ASZ ČR v rámci evropského projektu podívalo do španělské Andalusie. Během dvoutýdenního pobytu měli možnost poznat především fungování agroturistiky, která je v tomto regionu na vysoké úrovni a je velmi rozmanitá, a načerpat tak novou motivaci a nápady pro začátek nebo rozvoj tohoto typu podnikání na svých farmách. Druhý běh projektu se uskuteční i letos, a to v první polovině března.  

To ovšem nebyl jediný evropský projekt, kterého se asociace v loňském roce zúčastnila. Tím dalším byl Food Safety Cheese, jehož cílem bylo vytvořit smysluplné materiály pro školení pracovníků v zemědělství na téma bezpečnost výroby sýrů. Probíhal prezenční a e-learningovou metodou a absolvovalo jej 50 členů ASZ.

Pokračování úspěšných školení

V první polovině loňského roku uspořádala ASZ pro své členy v jednotlivých regionech také série tří seminářů. První z nich byl zaměřený na využívání Portálu farmáře, druhý – „Jak na prodej ze dvora“ měl za cíl poskytnout lepší orientaci v současné legislativě pro ty, kteří zvažují začít či rozšířit své podnikatelské aktivity o tzv. „uvádění potravin živočišného původu do oběhu na regionální úrovni“. Třetí – „Zemědělství a myslivost“ – pomáhal s orientací v současném mysliveckém právu.

V návaznosti na tato úspěšná školení připravila ASZ další dvě i pro začátek letošního roku. Vyšla vstříc připomínkám těch členů, kteří postrádali individuálnější přístup, proto probíhají formou tzv. konzultačních hodin. První nese název „Voda“, druhé „Půda“.

Farmářské slavnosti a společenské aktivity

S obrovským zájmem široké veřejnosti se setkala společná myšlenka ASZ, Ministerstva zemědělství ČR a společnosti Park tři věže přiblížit zejména rodinám s dětmi život na venkově v podobě Farmářských slavností. Své farmy otevřou členové asociace i letos, a to v rámci již třetí série tohoto projektu.

Nouze nebude ani o společenské aktivity. Hned 16. února budou mít všichni příznivci selského stavu možnost zaplesat si, tentokrát v pražském Radiopaláci. V září nebude chybět oslava žní a konec roku uzavře slavnostní vyhlášení oblíbené prestižní soutěže Farma roku, tentokrát již 2013, v jednom z pražských divadel. Je tedy více než jasné, že ani letos se sedláci rozhodně nudit nebudou!

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info