Možnost zvýšení výnosu řepkového oleje
25.01.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Britským vědcům se v pokusech podařilo zvýšit obsah oleje v semenu řepky o 8 %.
Vědci z britského výzkumného ústavu Rothamsted Research v pokusech dosáhli zvýšení obsahu oleje v řepce o 8 %. Za tímto účelem vypnuli enzym, který je zodpovědný za ztráty oleje v semenech během dozrávání. Redukce těchto ztrát by mohla být novým způsobem, jak zvýšit výnos oleje, tvrdí Peter Eastmond z ústavu Rothamsted Research. V pokusech sice současně poklesl obsah proteinů, tento pokles však byl méně silný než vzestup obsahu oleje. Nyní budou zapotřebí další polní pokusy, především s ohledem na použití v praktických pěstitelských podmínkách, uvedl P. Eastmond dále. Vědci chtějí také prozkoumat, zda je vypnutí enzymu možné přenést na jiné olejniny.
Řepka je po palmě olejné a sóje třetí nejdůležitější olejninou na světě
Také v Německu pěstitelské plochy řepky stále stoupají. Podle aktuálních odhadů provedených pro Unii na podporu olejnatých a proteinových rostlin (UFOP) dosahují plochy řepky ozimé pro sklizeň 2013 1,4 mil. ha. To je ve srovnání s plochou sklizenou v roce 2012 vzestup o 9 %.
DLG-Mitteilungen, 2013, č. 1, s. 10
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



