Vína z Mikulovska nadchla návštěvníky Karlových Varů

Vína z Mikulovska měli možnost ochutnat i lázeňští hosté v Karlových Varech. V jednom z tamních hotelů se objevil ve skleničkách návštěvníků lahodný mok z Vinařství Volařík a Zemědělské družstvo Sedlec.

„Klientela hotelu pochází převážně z Ruska. Nevěděli jsme přesně, jaká vína pro takové zákazníky vlastně připravit. Zda spíše sladší, nebo vína z aromatických odrůd. Nakonec jsme se zaměřili na dražší vína obou vinařství z přívlastků výběr z hroznů a výše," přiblížil vinař Michal Solařík.

Z nabídky zaujal především Volaříkův Ryzlink vlašský, domácí odrůda Pálava a sedlecké ledové víno. Způsob jeho výroby ze zmrzlých hroznů je pro Rusy, kteří jsou spíše konzumenti vodky, neznámý. „Většina z nich byla překvapená, že Česká republika je nejen producentem piva a oblíbené Becherovky, ale také vína," podotkl Solařík.

Jak dodal, košt v lázeňském městě si nenechala ujít například ani majitelka moskevského velkoobchodu s vínem. „Měla možnost srovnat prezentovaná vína s těmi, která se v současné době dováží do Ruska ze světa. Zejména z evropských vinařských zemí jako je Francie či Itálie," vyjmenoval.

Podle jeho slov, moravská vína obchodnici nadchla. „Přislíbila nám spolupráci při případném exportu vín do Ruska, který má řadu úskalí," krčil rameny.

Prodej alkoholu v Rusku je totiž pod státním dohledem a velký trh podle Solaříka již dávno obsadili světoví producenti vín. „Moravská vína jsou však konkurenceschopná," tvrdil.

Autor: Veronika Schallenbergerová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info