Spotřebitelé: Chceme znát původ výrobků
30.01.2013 | Denik.cz
Evropská unie by měla přitvrdit v pravidlech pro značení původu potravin. „Odkud toto jídlo pochází" je totiž otázka, kterou chce u potravin jasně znát přibližně 70 procent evropských spotřebitelů. Ale ne vždy se jim to jednoznačně podaří. Vyplývá to z průzkumu Evropské organizace spotřebitelů (BEUC), která se dotazovala zákazníků v několika evropských zemích, například ve Francii či Rakousku.
Povinnost uvádět zemi původu u potravin platí v EU jen pro olivový olej, ryby, hovězí maso, mraženou nebo čerstvou drůbež ze zemí mimo EU, víno, většinu čerstvé zeleniny a ovoce, med a vejce. U ostatních produktů je uvedení země původu dobrovolné.
Přitom zjistit, odkud potravina pochází, je podle BEUC pro Evropany jedním ze zásadních vodítek při nákupu a jen minimum zákazníků je spokojeno s označením, že potravina je z EU. BEUC proto doporučuje, aby EU zavedla příští rok přísnější pravidla pro značení země původu na obalech potravin. Zamezilo by to prý i trikům, kdy výrobci více či méně klamou zákazníky o původu svých produktů.
„Sýr feta vyrobený v Německu, ale propagovaný řeckým typem písma nebo čínská rajčatová omáčka s italskými vlaječkami jsou ubohé marketingové triky matoucí zákazníky. Takové nečestné praktiky jsou nepřijatelné a měly by být zastaveny," tvrdí ředitelka BEUC Monique Goyensová.Nová, přísnější pravidla by mohla začít platit už příští rok. „To, co připravuje evropská legislativa, je uvádění země původu u jednosložkových potravin. Tam, kde je původ skutečně prokazatelný," uvedl včera v Radiožurnálu zemědělský analytik Petr Havel.
U potravin, které se ale skládají z více složek pocházejících z odlišných zemí, je podle něho plošné označení původu nemožné.Ve výsledku by prý mátlo spotřebitele.
Povinné označení by mohlo nahrávat domácím potravinám u českých zákazníků. Velcí čeští výrobci potravin navíc chystají společný postup, jak zlepšit pověst českých výrobků a zvýšit tak patriotismus českých zákazníků při jejich nákupu.
Autor: Jan Horký
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



