Europoslanci hlasovali pro drahý cukr, Komise chce kvóty zrušit

Evropský parlament nepotěšil výrobce potravin. Hlasoval pro zachování cukerných  kvót na dalších sedm let a v důsledku tedy i pro dražší potraviny, při jejichž výrobě se používá cukr - například nápoje nebo sušenky. O cukru však ještě není  definitivně rozhodnuto, Evropská komise totiž na zrušení kvót trvá.

Další důležitá hlasování, kde se o budoucnosti cukru rozhodne, proběhnou v červnu. Zachování kvót až do roku 2020 by zjednodušeně znamenalo pokračování  prodeje drahého cukru vyrobeného v EU.

Evropský cukr totiž v důsledku kvót stojí dvakrát více než cukr vyrobený  jinde ve světě. Prolomení kvót by uvítali potravináři a zřejmě i spotřebitelé. Cukr by zlevnil, cukrovary by se  totiž nadále neřídily přísnými limity na maximální produkci.

"Poslední reforma cukerných kvót proběhla v roce 2006 a způsobila v Evropě každoroční deficit této suroviny mezi třemi a čtyřmi miliony tun, což samozřejmě vyhnalo ceny nahoru," vysvětluje člen zemědělského výboru Evropského parlamentu  Hynek Fajmon (ODS). "To samozřejmě vyhovuje producentům cukru, kteří mimochodem  představují jednu z nejsilnějších lobby v Evropě, a poškozuje všechny ostatní,"  dodal.

Zachování kvót si přejí zejména výrobci ze silných zemí - Francie, Německo, Španělsko a Polsko. Zda bude po jejich, se ukáže v červnu na jednání mezi Radou,  Parlamentem a Komisí, která se však staví na stranu spotřebitelů a potravinářů a  chce kvóty zrušit.

"Zrušení kvót by představovalo i novou šanci pro naše  cukrovarnictví, nebo spíš to, co z něj zbylo. Toto tradiční odvětví bylo u nás  politickým rozhodnutím skoro zlikvidováno, ale stále máme dobré předpoklady pro  jeho obnovení včetně výhodného klimatu," dodal europoslanec Fajmon. Podle něj  velký potravinářský podnik, závislý na cukru, musí kvůli kvótám zaplatit  ročně desítky nebo stovky milionů korun, které promítá do ceny výrobku.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info