Chrám chmele a piva chystá nové pivo, název mu vyberou lidé
18.03.2013 | FinančníNoviny.cz
Žatecký areál Chrám chmele a piva dnes slavnostně zahájil turistickou sezonu. Chystá v ní nové desetistupňové pivo, jehož název může navrhnout veřejnost. ČTK o tom dnes informoval vedoucí instituce Jiří Vent. Chrám chmele a piva letos vchází do své první regulérní sezony, na kterou chystá i další novinky. Funguje sice již od roku 2010, ještě vloni se tu ale dostavovalo.
Lehčí, desetistupňové pivo by se mělo začít čepovat v květnu, vařit ho bude minipivovar, který je součástí Chrámu chmele a piva. Má poskytnout osvěžení v parných letních dnech. "Máme v plánu ho dodávat na koupaliště," řekl Vent. Pivo zatím nemá název, ten může až do konce března navrhovat veřejnost. Odborná porota pak rozhodne, který název je nejlepší. Podobným způsobem vznikne i etiketa, kterou budou moci lidé nakreslit na papíry v restauraci Chrámu chmele a piva. Vítěz bude odměněn 50 pivy.
Další novinka letošní sezony se týká místní restaurace. "Upravili jsme jídelníček, vaří se tu jen regionální jídla. K tomu každý měsíc pro zpestření připravujeme nějakou kuchyni, která má vztah k Žatci. Žije tu mnoho občanů, kteří přišli ze Slovenska, vaříme tedy například i slovenskou kuchyni. Máme tu rumunskou komunitu, na květen proto chystáme rumunský týden," řekl Vent.
Chrám chmele a piva tvoří několik objektů rozložených na území jedné čtvrti Žatce. Je to jednak starý chmelařský sklad, kde je umístěn labyrint z chmelových žoků. Patří sem vyhlídková věž nazvaná Chmelový maják, turistické centrum tvořené minipivovarem s restaurací, hernou, zahradou a kavárnou. Dalším objektem je galerie v budově staré sladovny. Součástí Chrámu chmele a piva je také zahrada u františkánského kláštera, která má být letos doplněna o dětský koutek.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



