Bendl: Pryč s řepkovými lány, vraťme se k produkci potravin

Potraviny v Česku zdražují rychleji než v Evropské unii, jak uvedla členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Od roku 2005 u nás ceny stouply o 30 procent, v unii ale jen o čtvrtinu. Problém je částečně v tom, že Česko ztrácí potravinovou soběstačnost. Právě na tu se chce ministerstvo zemědělství zaměřit ve své dlouhodobé strategii.

Podle ní má být konec lánům s řepkou a dřevinami pro spalovny a zemědělství se má naopak vrátit k produkci jídla. Potravinová soběstačnost má být po letech znovu klíčovým slovem. V řadě oblastí je k ní totiž v současnosti daleko, třeba u vepřového masa nebo zeleniny. Stát ale chce u základních komodit až 90procentní soběstačnost. 

Petr Bendl, ministr zemědělství

"V České republice jsme začali příliš krmit bioplynové stanice namísto dobytka, což je nebezpečný trend. Je potřeba to říct a taky je potřeba pro to něco udělat."

Agrárníci: Předchozí zemědělská politika nás vrátila do 30. let minulého století

Agrárníci plány státu po dlouhé době vítají a připomínají, že dřívější politika přivedla tuzemskou zemědělskou produkci zpátky na úroveň z 30. let. Přitom zemědělství a potravinářství tvoří skoro šestinu HDP země a jeho sestupnou tendenci pocítili lidé jak při placení v obchodech, tak při shánění práce na venkově. 

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR:

"My vyrábíme třeba suroviny, obilí, vyvážíme to do Německa nebo do Polska. Tam z toho udělají vepřové maso, zaměstnají lidi, shrábnou přidanou hodnotu a dovezou to zpátky k nám. V tomto bodě je ta strategie velmi správná, protože si klade za cíl toto zastavit."

V úbytku domácích potravin podle zemědělců sehrály svou roli i obchodní řetězce, které berou potraviny tam, kde je koupí levněji. Stejně si stěžují i jejich slovenští kolegové. A aby se tuzemští výrobci vyrovnali s cenou těm zahraničním, musí s kvalitou dolů.

"Chceme motivovat k větší propojenosti potravinářského sektoru se zemědělstvím jako takovým a ukázat českému zákazníkovi, že se mu vyplatí kupovat českou potravinu. Jednak je pod kontrolou našich dozorových orgánů a zároveň tím dává práci našim lidem," vysvětluje Bendl. První návrh zemědělské strategie představil ministr v lednu. Teď ji chce dalšími diskuzemi se zemědělci dopilovat a v červenci mít hotové všechny podklady pro vládu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info