Ministerstvo životního prostředí dosáhlo schválení velkého projektu na zlepšení kvality vod horního povodí řeky Moravy

Evropská komise schválila velký projekt „Zlepšení kvality vod horního povodí řeky Moravy – II. fáze“. Ten řeší kvalitu vody na řece Moravě a přinese značné investice do vodohospodářské infrastruktury. Částka, na kterou se vztahuje maximální míra spolufinancování z prioritní osy 1 „Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní“ Operačního programu Životní prostředí pro velký projekt, je stanovena na necelých 1,5 mld. Kč.

„Prioritou České republiky je úspěšné čerpání fondů Evropské unie, což patří také mezi hlavní priority Ministerstva životního prostředí. Jsem proto rád, že tento velký projekt Evropská komise díky aktivnímu přístupu ministerstva a Státního fondu životního prostředí ČR schválila, a že se bude moci na Šumpersku realizovat,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

„Podařilo se nám EK přesvědčit, že předkládaný projekt je v souladu s prioritami daného operačního programu s dalšími politikami Evropské unie. Projekt tedy může být úspěšně realizován“ říká první náměstek ministra životního prostředí pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Martin Frélich.

Projekt zahrnuje pět obcí z okresu Šumperk (Šumperk, Hanušovice, Zábřeh, Mohelnice a Loštice) s celkovým počtem obyvatel více než 55 tisíc. Součástí investice je vybudovaní nové kanalizace, rekonstrukce stávající kanalizace a zvýšení kapacity ČOV v Mohelnici na 9 800 ekvivalentních obyvatel a hydraulické kapacity na 1470m3/den. Po dokončení projektu se v dané oblasti zvýší míra připojení na kanalizaci a ČOV z 92,9 % na 99,6 %.

Nově vybudovaná a rekonstruovaná vodohospodářská infrastruktura bude ve všech dotčených aglomeracích provozována současným provozovatelem (Šumperská provozní vodohospodářská společnost, a.s.), a to do vypršení provozní smlouvy, tj. 31. prosince 2015. Provozovatel vodohospodářské infrastruktury od 1. 1. 2016 bude předmětem nového zadávacího řízení.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info