Budvar bude letos investovat do modernizace 350 milionů korun

Budějovický Budvar plánuje letos investovat do modernizace zhruba 350 milionů korun, přibližně stejně jako loni. ČTK to řekl ředitel podniku Jiří Boček. Za posledních pět let státní podnik podle mluvčího pivovaru Petra Samce investoval přes 1,5 miliardy korun, nejvíce - 419 milionů Kč, v roce 2011. Zejména kvůli údajné neprůhlednosti investic nařídil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) loni v únoru v podniku kontrolu a následně zvýšil kontrolní a schvalovací funkce dozorčí rady.

Bendlovi se nelíbilo to, že Budvar coby státní podnik zadával mnohamilionové zakázky, aniž se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. "Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách," uvedl tehdy ministr. Mluvčí pivovaru však upozornil na to, že finanční plán i s investicemi na návrh dozorčí rady vždy schvalovalo ministerstvo zemědělství.

Letos v únoru Budvar uvedl do provozu novou stáčírnu piva do plechovek za 110 milionů korun, dosud do nich pivo plnil v pivovaru Ottakringer ve Vídni. Reagoval tak na zvyšující se poptávku na trhu. Jen loni prodej piva v plechovkách v Česku meziročně stoupl o 17 procent. "Stáčírna plechovek patří mezi naše nejdůležitější investice v posledních letech. Prodej piva v plechovkách nám výrazně roste a očekáváme, že i do budoucna se bude poptávka po pivu v tomto obalu zvyšovat," uvedl ředitel. Loni Budvar prodal v plechovkách přes 74.000 hektolitrů piva, zhruba 75 procent směřovalo na export.

Teď podnik podle ředitele investuje do energetického hospodářství s cílem snížit spotřebu elektrické energie. Například vyměnil staré systémy chlazení za efektivnější, zprovozní také speciální zařízení na odlučování kalů z mladiny, takzvaný dekantér. Technologických investic pivovar podle něj chystá celou řadu, vedle nich nakoupí nové přepravky na značku Pardál. Distribuci piva v nich zahájí v září.

Budvar loni uvařil 1,34 milionu hektolitrů piva, což je o dvě procenta meziročně více. Vyvezl nejvíce piva ve své 117 let dlouhé historii. K zákazníkům v 58 státech ho putovalo 657.000 hektolitrů. Celkové tržby pivovaru loni vzrostly o pět procent na 2,1 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info