Jak poznat dobrý párek, když etikety lžou?

Složení u mnohých párků testovaných nedávno časopisem dTest neodpovídalo informacím deklarovaným na etiketě. Dokonale vypadající párek přitom nevypovídá o své chuti ani kvalitě, ale spíše o obsahu barviv, anatomii dobrého párku představil v pondělí server sklizeno.cz.

Výběr masa a jeho obsah

Hlavní údaj, který většina zákazníků kontroluje na etiketách, je druh masa a jeho procentní zastoupení. U druhu masa by (snad) etiketa zavádět neměla, dTest ale prokázal, že etikety často zkreslují jeho množství. Podle zákona musí být například ve vídeňském párku minimálně 55 procent masa, více je ale pro chuť lepší. "Masovou chuť párků s menším procentem masa dohánějí výrobci často glutamany, takže pokud máte na jazyku pocit, že jíte škrobovou hmotu s příchutí párku, pak zkuste na balení zapátrat po obsahu glutamanů a příště si vybrat jiný," radí server Sklizeno.cz. Další párkové pravidlo následně zní: množství masa stoupá s cenou uzeniny, tak nevěřte párkům s 80 procenty masa za 9,90 koruny.

Je barva relevantní ukazatel kvality?

Párek nemusí být ani dokonale pravidelný, ani růžový. Barva je dána hlavě typem masa, které může být telecí, vepřové nebo hovězí, a proto párky nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují-stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. "Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne," říká server Sklizeno.cz.

Jaké by mělo být správné střívko, v kterém je párek zabalen?

Je vcelku jedno, jestli zvolíte přírodní nebo průmyslově vyráběné střívko (leč čistě z přírodních ingrediencí). Nemělo by však být tuhé, silné či jakkoliv vadit při žvýkání. Naopak je u něho žádoucí, aby bylo pružné, jemné a v chuti spíše neznatelé.

Tuky – párky jsou jich plné

Párky sice nejsou nic zdravého, ale to konec konců není důvod, proč je lidé jedí. Tuku ve vídeňském párku může být totiž až 40 procent, jednoduché pravidlo ale je, že čím více je v něm masa, tím měně tuku se tam vejde. Opět ale dTest prokázal, že údaje na etiketách ne vždy odpovídají realitě, takže byste se zase měli řídit spíš svou chutí a dětem je nevnucovat. Navíc u párku poměrně běžné číslo deklarující obsah tuku nad 25 procent je už poměrně vysoké číslo.

Další nežádoucí vetřelci srážející kvalitu uzenin

Glutamany, velké množství solí (sůl je přirozený konzervant, takže úplně bez ní se neobejdou), fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně. "Přílišné množství soli poznáte jednoduše tím, že je párek prostě příliš slaný, glutamát přidává až podezřele masovou chuť, která často neodpovídá složení a dusitany patří mezi povolená, ale sporná éčka, která jsou ale nezbytná proto, aby uzenina vypadala chutně," vysvětluje Sklizeno.cz. Barviva jsou následně zbytečná naprosto. DTest ukázal, že o obsahu těchto látek etikety párků spíše nelžou, tak alespoň zde se na ně snad můžete spolehnout.

Sklizeno.cz proto radí: Věřte sobě, svým smyslům a zkušenosti s výrobcem a prodejcem. Dobrý párek totiž poznáte spíše podle chuti a vůně než podle etikety a vzhledu.

Mediafax / Jan Soukup

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info