Koninu obsahovalo až pět procent "hovězího"
17.04.2013 | ČT 24
Až pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce testovaly úřady v 27 státech Evropské unie, obsahovalo stopy koňského masa. Největší množství nelegálního koňského masa přidaného do hovězího testy odhalily ve Francii. Konkrétně šlo o 13,3 procenta případů, tedy téměř každý osmý. V České republice byla podle výsledků koňská DNA v pěti ze 104 vzorků, uvedla Evropská komise.
Pozitivní výsledek přineslo 193 z 4 144 testů na přítomnost koňské DNA, tedy 4,66 procenta. Jde o necelý jeden výrobek z 20. Úřady ve 27 členských státech EU od minulého měsíce provedly více než 7 000 testů na přítomnost koňského masa nebo analgetika fenylbutazonu ve výrobcích s hovězím.
V potravinářství nepovolené analgetikum odhalily testy v 0,5 procenta případů. Fenylbutazon je lék tišící bolest, který se podává dostihovým koním. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.
Nejvíce koniny místo hovězího bylo ve Francii a Řecku
Vůbec nejhorší výsledek v rámci unijních testů měla Francie, kde bylo z 353 uskutečněných testů pozitivních na koňskou DNA 47. Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko s 36 pozitivními zkouškami z 288 testů, což je 12,5 procenta. Následovalo je Lotyšsko s deseti procenty pozitivních testů a Dánsko s 9,1 procenta. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.
Naopak v Británii a v Irsku, kde se skandál s nepřiznanou koninou v polotovarech s hovězím rozhořel, bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků. Konina nebyla nalezena v žádném. Již dříve přitom země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.
Výsledky testů zorganizovaných unií podle evropského komisaře pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů Tonia Borga ukazují, že celá záležitost není otázkou bezpečnosti potravin, ale podvodů s potravinami. Evropská komise v příštích měsících představí opatření, která by měla zpřísnit kontroly v dodavatelském řetězci.
Aféra s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukla v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel. Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech.
Zdroj: BBC, ČTKDalší články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



