Loňská neúroda a vyšší daň z přidané hodnoty zdražily potraviny
17.04.2013 | Denik.cz
Cenovky na potravinách spotřebitele zřejmě netěší. Naprostá většina jídla a nápojů totiž oproti loňsku podražila. Statistici zjistili, že oproti loňskému březnu byly letos potraviny v průměru o čtyři procenta dražší. Některé z nich však podražily mnohem výrazněji.
Například brambory byly letos v dubnu dražší dokonce o polovinu. Zatímco loni je bylo možné pořídit za 10,25 koruny, letos už lidé museli zaplatit v průměru 15,74 koruny. „Troufám si říct, že cena českých raných brambor zůstane vysoká, protože se kvůli delší zimě dostanou na trh pozdě," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.
Podražily však i další druhy potravin (viz infografika níže). Pouze u vajec statistici zaznamenali pokles. Ten však odborníci dávají do souvislosti s nařízením Evropské unie, podle něhož museli chovatelé nosnic vybavit chovy luxusnějšími klecemi. To se loni odrazilo na výrazném zdražení vajec.
Vyšší ceny potravin ekonomové vysvětlují loňskou špatnou úrodou obilovin. „To způsobilo nejen růst cen mouky, ale také krmných směsí, takže rostla i cena masa," řekl ČTK analytik GE Money Bank Petr Gapko. Na zdražení mělo podle něho vliv i letošní zvýšení daně z přidané hodnoty.
Tento faktor vidí Veleba jako hlavní příčinu zdražení potravin. Mimo to se podle něho na cenách projevují i vysoké marže obchodních řetězců a ceny komodit na evropských trzích.
Doplnil, že třeba právě v případě brambor je nutné brát v úvahu i snižující se osevní plochy. „Nyní klesly pod 30 tisíc hektarů, to je příliš málo," řekl Veleba s tím, že Česká republika není v produkci brambor soběstačná.
Členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová nedávno uvedla, že jednotlivé státy by mohly snížit ceny potravin zvýšením své soběstačnosti.
Autor: Vilém Janouš

Tweet



