Česká bioprodukce je závislá na zemědělské půdě. Ta ale nenápadně mizí
19.04.2013 | pro-bio.cz
Zájem o české potraviny stoupá. Skandály, které na nás ze zahraničí doléhají, zvyšují potřebu spotřebitelů pídit se po původu jejich jídla. Lidé, kteří dávají přednost biopotravinám, mají cestu k informacím o zdroji surovin a způsobu zpracování zjednodušenou. Nejen proto trh s biopotravinami začal v České republice opět růst. Mají-li být zákazníci preferující domácí produkci uspokojeni i v budoucnu, je třeba chránit zemědělskou půdu. Bez ní totiž potraviny nelze vyrobit.
„Postupný, leckdy nenápadný, ale vytrvalý úbytek zemědělské půdy je vážný problém. Především po roce 1989 se zjednodušily a dále se zjednodušují zábory zemědělské půdy, která postupně ubývá. Do očí bijící je stav v okolí velkých aglomerací, ale půda vhodná pro hospodaření mizí i jinde,“ upozorňuje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Poukazuje také na špatné hospodaření těch, kteří využívají zemědělskou půdu k jiným účelům, než je produkce surovin potřebných k výrobě potravin. Rozšířeným nešvarem je i praxe, kdy podnikavci na velkých výměrách travní porosty pouze zmulčují, čímž tuto půdu vyřazují z produkce potravin. Za tuto činnost dostávají dotace SAPS.
„Výkonný zemědělec, který potřebuje nakrmit svá zvířata, má péči o pole, aby měl kvalitní úrodu, se chová k půdě jinak, než ten, koho zajímá jen zisk umožněný momentálním nastavením podpor. Tyto podnikavce ani nezajímá, jaké bude počasí, na venkově trvale nikoho nezaměstnávají,“ říká Kateřina Nesrstová.
Zmenšení ploch zemědělské půdy a snižování bonity půdy nevhodnými agronomickými postupy vede k intenzifikaci zbylé zemědělské výroby. Ekologičtí zemědělci varují, před podceněním situace, která je již nyní vážná.
„Úbytek zemědělské půdy ohrožuje celé naše zemědělství. Jednak intenzifikace vede k nutnosti používat vyšší dávky umělých hnojiv, což v ekologickém režimu nepřipadá v úvahu. Snižování ploch zemědělské půdy nebo její využívání k nasycení nikoliv obyvatel, ale např. bioplynových stanic, má za následek vyšší ceny zemědělských pozemků i jejich nájmů natolik, že se stávají pro opravdové zemědělce nedostupné,“ říká hospodář Petr Šimeček ze Starých Hamer v Moravskoslezském kraji. Varuje, před snižováním rozměru zemědělství, které sice zaměstnává pouhá 2% obyvatel, ale zároveň spolu s navazujícími odvětvími jako je potravinářství a další tvoří 17% hrubého domácího produktu.
Ekologičtí zemědělci produkující suroviny pro výrobu českých biopotravin se cítí ohroženi ještě více než konvenčně hospodařící kolegové. Výrobní náklady na biopotraviny jsou vyšší kvůli většímu podílu ruční práce. V kombinaci s neúměrným růstem cen pozemků v určitých lokalitách by se mohl nepříznivě zvrátit trend sbližování cen bio a nebiopotravin.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Kontakt:
Sylva Horáková, PR PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz)
Odborné informace a komentáře poskytne také Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz).
Poznámky:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců sdružuje 626 ekologických zemědělců, zpracovatelů, obchodníků, škol a ústavů, 68 bioprodejen a 183 členů PRO-BIO Ligy. Centrála svazu je v Šumperku.
Zemědělské družstvo Staré Hamry, Moravskoslezský kraj, hospodaří 102 let stále stejným, trvale udržitelným způsobem hospodaření, dnes nazývaným ekologickým. (kontakt: Petr Šimeček, předseda, tel: 585690009,604745624, e-mail: simeckovi@802.cz)
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



