Švýcarsko zvyšuje ekologickou produkci
26.04.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ve Švýcarsku je v současné době více než 6 100 ekologicky hospodařících podniků.
Počet švýcarských zemědělců, kteří přecházejí na ekologickou produkci, stále stoupá. Od začátku letošního roku se na tento způsob hospodaření přeorientovalo 245 zemědělců, což je dvakrát více než v předchozím roce.V minulém roce ve Švýcarsku ekologicky hospodařilo 11,3 % zemědělských podniků, jak informovala střešní organizace Bio Suisse na své výroční konferenci. Podle směrnic Bio Suisse tak pracovalo 5 731 podniků, k nimž v letošním roce přibylo dalších 389 podniků.
Pro Bio Suisse je obzvlášť potěšitelný přírůstek nových bioploch o rozloze 3 000 hektarů v údolních oblastech. To vedlo k nárůstu domácí produkce obilovin, uvedla organizace. Maloobchod bioproduktů v minulém roce dosáhl nové rekordní hodnoty. Obrat se pohyboval okolo 1,83 miliard švýcarských franků (zhruba 1,5 mld. EUR), což bylo v meziročním srovnání o 5 % více. Tržní podíl stoupl na 6,3 %.
http://www.agrarheute.com/schweiz-umstellung
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



