Včelám začínají lepší časy. Evropská komise zakázala používání nebezpečných pesticidů

Vymírání včel na území Evropské unie se snaží zabránit nové nařízení z Bruselu. Patnáct členských států se tento týden shodlo na zákazu používání neonikotinoidních pesticidů. Česká republika sice ruku nezvedla, ale i zde zákaz bude platit. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců oceňuje odvahu členů Evropské komise postavit se za názor Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ten totiž potvrdil, co ekologové tvrdili již delší dobu. Na základě tří nových studií se ukázalo, že za úbytkem včel je konkrétní skupina pesticidů - tzv. neonikotinoidy.

„Ekologičtí zemědělci vždy upozorňují na nepříznivé vlivy používání syntetických postřiků a hnojiv pro ochranu a výživu rostlin. Vymírání včel je jen jedním z negativ, jež mají pesticidy na svědomí,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Návrh omezení používání  trojice neonikotinoidů (klothianidin, imidakloprid a thiametoxam) je důležitým krokem k zpomalení intenzivní chemizace zemědělství a záchraně nezbytných opylovačů. Výroba více než tří čtvrtin veškerých potravin na nich totiž závisí.

„Snížení počtu umělých látek v zemědělství je vždy krokem k vyšší bezpečnosti potravin. Skupinou, kde jsou syntetické přípravky z výrobního řetězce vyloučeny*, jsou biopotraviny. Jejich výroba probíhala ,bez chemie´ po tisíciletí,“ říká Kateřina Nesrstová. Ekologické zemědělství v České republice bez včelstev nemůže fungovat, přesto biomed není častým produktem.

Pro produkci biomedu platí totiž přísná pravidla, která například určují umístění úlů v patřičné vzdálenosti (minimálně 3 km) od polí s plodinami, které poskytují významný zdroj nektaru a pylu a jsou ošetřovány pesticidy (řepka, slunečnice, intenzivní sady apod.). Stanoviště včelstev je třeba volit tam, kde se hospodaří ekologicky nebo jsou lesní porosty. „Vzhledem k tomu, že u nás je hustá zástavba, hojný průmysl a na téměř 90% zemědělské půdy se intenzivně hospodaří, není vhodných lokalit pro produkci biomedu mnoho,“ dodala Kateřina Nesrstová.

Jako první v České republice o rozhodnutí Evropské komise o zákazu používání vybraných pesticidů informovalo bio-info.cz.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců sdružuje 626 ekologických zemědělců, zpracovatelů, obchodníků, škol a ústavů, 68 bioprodejen a 183  členů PRO-BIO Ligy. Centrála svazu je v Šumperku. 

www.pro-bio.cz

  • Až na zákonem stanovené výjimky.

Kontakt:

Sylva Horáková, PR PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz)

Odborné informace a komentáře poskytne také Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz).

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info