Začíná čtvrtý ročník soutěže Regionální potravina. Značky, kterou vyhledává stále více zákazníků a malým výrobcům usnadňuje cestu na trh
03.05.2013 | MZe ČR
Výrobky se značkou „Regionální potravina“ zaručují jasný původ, nejvyšší kvalitu a originální chuť. Toto ocenění již čtvrtý rok uděluje Ministerstvo zemědělství výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt vychází vstříc sílícímu zájmu veřejnosti o kvalitní potraviny od tradičních lokálních výrobců.
„Soutěž Regionální potravina je určena především malým a středním výrobcům potravin. Snažíme se tak podpořit jejich podnikání a zároveň zvýšit oblibu regionálních produktů u spotřebitelů. Tito výrobci většinou nemají prostředky na marketing a donedávna měli těžké vyjednávací podmínky u obchodních řetězců. Značka Regionální potravina jim v tomto směru může pomoci,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Soutěž o značku „Regionální potravina“ se vyhlašuje ve 13 krajích České republiky. Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který usiluje o udělení značky, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z tohoto regionu, nebo pokud je to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 273 výrobků. Nově oceněné produkty budou známy do konce června.
Výrobky hodnotí komise, ve kterých jsou zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Letošní kampaň na podporu značky „Regionální potravina“ se zaměří na producenty. Zákazník si tak regionální původ potravin spojí s konkrétními tvářemi oceněných výrobců. Značku budou v médiích reprezentovat pekařka Ivana Reslerová (rozená Masaříková) z Pekařství Masařík v Uherském Hradišti, farmář Michal Hrdlička z Brníčka u Zábřehu na Moravě a řezník Ladislav Francouz z Morašic.
Jan Žáček tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
Přílohy- O Regionální potravině (DOCX, 15 KB)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



