Výběr mlékárenských výrobků byl těžký
07.05.2013 | APIC-AK
Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Ing. Jiří Kopáček, CSc., každoročně organizuje hodnocení výrobků přihlášených do tradiční soutěže Mlékárenský výrobek roku 2013. Toto hodnocení se letos uskutečnilo ve čtvrtek 25. dubna v Ústavu technologie mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické Praha.
V dopoledních hodinách hodnotilo mlékárenské výrobky několik vybraných novinářů (stali se tak zástupci veřejnosti), v odpoledních renomovaní odborníci. Zda se obě skupiny shodly na vítězích, se všichni dozví na Dni mléka 28. května, do té doby se samotní hodnotitelé mohou jen domnívat a slibovat si, že nevolili špatně.
Letos byl výběr totiž obzvlášť těžký. Do klání se přihlásilo 35 mlékáren s 69 výrobky a soutěž měla devět kategorií. Jak se novináři shodli, jeden výrobek byl lepší než druhý a někdy si doslova nevěděli rady, které tři z dané řady mají vybrat jako nejlepší. Přitom podmínkou bylo, aby každý z předložených mlékárenských výrobků byl v tržní síti. Nechme se tedy překvapit a po vyhlášení vítězů si nenechte ujít příležitost některý z lahodných mlékárenských výrobků ochutnat. I jinak většinou kritičtí novináři nešetřili chválou a je jen dobře, že se tato klání každoročně a již tradičně konají a o našich sýrech, jogurtech a mléčných nápojích se bude po oznámení vítězů soutěže psát. Navíc je skutečně nad slunce jasné, že se nemáme za co stydět. Počínaje mlékem až po finální produkty jde o vysokou kvalitu a výjimečnou chuť. Tvrdí to dokonce zástupci jedné italské mlékárenské firmy, která na Moravě už léta vyrábí z tuzemského mléka vynikající sýry. Italští majitelé na dotaz Jiřího Kopáčka, proč zrovna tady začali podnikat v mlékárenství, prozradili, že u nich doma tak kvalitní mléko nezískají.
zdroj: Eugenie Línková
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



