Kukuřice a čirok profitují za sucha z vyšší koncentrace CO2
14.05.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – V rozsáhlém polním pokusu vědci z vTI (Thünen-Institut für Biodiversität) v Braunschweigu zkoumali, jak působí zvýšená koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, očekávaná v souvislosti s klimatickými změnami, na růst kukuřice a čiroku.
Vědci se přitom zaměřili na očekávaný vzestup koncentrace CO2 a silnější letní sucha. Ze základního výzkumu je známo, že kukuřice a čirok, které patří k tzv. C4 rostlinám, reagují citlivě na nedostatek vody. Zároveň by však měly při vyšší koncentraci CO2 snížit výdej vody do atmosféry.
Výsledky z laboratoře však nelze vždy aplikovat v reálných polních podmínkách. Vědci proto zkoumali reakce rostlin přímo na poli, přičemž část pozemku po celé vegetační období vystavili zvýšené koncentraci CO2 a zároveň simulovali sucho (Free Air Carbon Dioxide Enrichment, FACE).
Hospodaření s vodou a růstové podmínky kukuřice a čtyř různých odrůd čiroku byly zkoumány dvě vegetační období při současné (390 ppm) a budoucí (600 ppm) koncentraci CO2. Vědci mimo jiné prokázali, že kukuřice stejně jako čirok při vyšší koncentraci CO2 vydala do atmosféry zhruba o 25 % méně vody. Při dostatečném zásobení vodou produkovala kukuřice více biomasy než odrůdy čiroku.
V rámci zkoumaných odrůd čiroku se vyskytly výrazné rozdíly v produkci biomasy. Jak se teoreticky předpokládalo, zvýšení koncentrace CO2 při dostatečné dostupnosti vody nemělo žádný vliv na růst zkoumaných rostlin. Simulované letní sucho (např. pokles rezerv půdní vody pod 30 % až na 10 % využitelné polní kapacity) však vedlo k výrazným ztrátám na výnosech. Zde se pak projevil vliv CO2 – ztráty byly za vyšší koncentrace méně výrazné: kukuřice při stresu ze sucha vytvořila při zvýšené koncentraci CO2 zhruba o 18 % více biomasy než kukuřice při normální (= současné) koncentraci CO2.
U odrůd čiroku se výnosy zvýšily o 5 až 15 %. Čím silněji při současné koncentraci CO2 na rostliny působil vliv sucha, tím výraznější byl pozitivní účinek zvýšené koncentrace CO2.
Podle těchto výsledků s aktuálními odrůdami kukuřice a čiroku profituje z vzestupu koncentrace CO2 za letního sucha více kukuřice než čirok.
Kukuřice a čirok byly vybrány k pokusům vzhledem k tomu, že v mnoha zemích světa představují důležité potravinářské popř. krmné plodiny. Kukuřice navíc díky svému velkému růstovému potenciálu hraje významnou roli i jako energetická rostlina. K obohacení osevního postupu se jako alternativa ke kukuřici stále častěji zkouší pěstovat také čirok.
http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Wissenschaft/Mais-Sorghum-Trockenheit_article1366289642.ht
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



