Žatečtí chmelaři se bojí nízké úrody
16.05.2013 | ČT 24
Pěstitelé chmele na Žatecku s napětím očekávají letošní sklizeň. Loňská produkce se po několika předchozích letech růstu katastrofálně propadla o více než třicet procent. Zavinily to extrémní výkyvy teplot v první polovině loňského roku. Letos chmelaři očekávají znovu podprůměrnou sklizeň.
Úroda chmele byla v letech 2008 až 2011 nadprůměrná a pěstitelé byli posupně nuceni zmenšovat plochu chmelnic, aby udrželi výkupní ceny. Pak přišel rok 2012 a s ním několikanásobná nepřízeň počasí. Jedním z postižených pěstitelů byl i Emil Bureš. V lednu probudily předčasně velmi vysoké teploty rostliny k životu. "V únoru pak mrazy, teplota klesla až ke třiceti stupňům," vzpomíná pan Bureš.Třetí významné poškození přišlo se začátkem sklizně. "Nízké výnosy byly potom ještě umocněny vysokými teplotami v srpnu loňského roku," říká Zdeněk Rosa z Chmelařství Žatec. Výsledek - propad sklizně o více než třicet procent a velké finanční ztráty. Aby udržel chod firmy, musel si pan Bureš vzít úvěr.
Loňský propad produkce se projeví i letos, protože měli chmelaři malý prostor na obnovu sazenic. "Nepodařilo se v tak krátké době to všechno přesadit, aby byl ty chmelnice v plném počtu," říká Emil Bureš. Pokles výnosů tak nutí farmáře opět rozšířit chmelnice. Pěstitelé chmele na Žatecku už teď vědí, že letošní úroda bude opět podprůměrná. Jenom doufají, že propad nebude tak drastický jako loni, a že nebudou muset provoz svých firem dotovat dalšími úvěry.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



