Hygienici kontrolovali omáčky a dresinky v restauracích
20.05.2013 | Denik.cz
Ďábelská omáčka nebo na bylinkový dresink. V restauracích bývají k dochucení jídel používány poměrně často.
Jde o potraviny, které nepodléhají tepelné úpravě a host si po jejich pozření může domů odnést třeba salmonelózu nebo další střevní potíže.
Vzhledem k tomu, že příprava a výdej těchto omáček patří k rizikovým činnostem, zaměřila se krajská hygienická stanice na jejich cílenou kontrolu.
V průběhu měsíců března a dubna prověřili hygienici jednadvacet restaurací a k laboratornímu vyšetření odebrali devatenáct vzorků. „Výsledky rozborů neprokázaly přítomnost patogenních mikroorganismů a všechny vzorky byly hodnoceny jako zdravotně nezávadné," uvedla Helena Šebáková, ředitelka krajské hygienické stanice.
Nedostatky ale hygienici našli v technologických postupech a nelíbila se jim ani čistota některých podniků.
„Provozovatelé měli problémy zejména v oblasti udržování čistoty pracovních ploch a chladicích zařízení, v několika případech bylo zjištěno neslučitelné skladování surovin a nedostatky ve značení," uvedla Šebáková s tím, že hygienici tak uložili pokuty v celkové výši třiadvacet tisíc korun.
Autor: Tereza Krumpholzová
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



