Hygienici kontrolovali omáčky a dresinky v restauracích
20.05.2013 | Denik.cz
Ďábelská omáčka nebo na bylinkový dresink. V restauracích bývají k dochucení jídel používány poměrně často.
Jde o potraviny, které nepodléhají tepelné úpravě a host si po jejich pozření může domů odnést třeba salmonelózu nebo další střevní potíže.
Vzhledem k tomu, že příprava a výdej těchto omáček patří k rizikovým činnostem, zaměřila se krajská hygienická stanice na jejich cílenou kontrolu.
V průběhu měsíců března a dubna prověřili hygienici jednadvacet restaurací a k laboratornímu vyšetření odebrali devatenáct vzorků. „Výsledky rozborů neprokázaly přítomnost patogenních mikroorganismů a všechny vzorky byly hodnoceny jako zdravotně nezávadné," uvedla Helena Šebáková, ředitelka krajské hygienické stanice.
Nedostatky ale hygienici našli v technologických postupech a nelíbila se jim ani čistota některých podniků.
„Provozovatelé měli problémy zejména v oblasti udržování čistoty pracovních ploch a chladicích zařízení, v několika případech bylo zjištěno neslučitelné skladování surovin a nedostatky ve značení," uvedla Šebáková s tím, že hygienici tak uložili pokuty v celkové výši třiadvacet tisíc korun.
Autor: Tereza Krumpholzová
Další články v kategorii
- Evropské obiloviny jsou zasaženy věčnými chemikáliemi, varuje nová studie (05.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 4.12. 2025 (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Třetina vánočních stromků je z Dánska, ceny startují na třech stech korunách (04.12.2025)
- Historik: Nejstarší dosud funkční varnu má pivovar v Benešově (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)

Tweet



