Část hnojiv skončí. Včelám „zkratovala" mozek

Jsem zmatený(á) jak lesní včela, říkají lidé, pokud se v nějaké situaci či místě nemohou zorientovat.Jenže zmatení včel může mít bohužel i reálný základ. Podle vědců totiž včelám mohou škodit některé pesticidy, které zemědělci používají k ochraně úrody. Mohou „zkratovat" mozek včel a ovlivnit jejich paměť a schopnosti navigace.

Ty jsou přitom nezbytně nutné, aby včela dokázala najít potravu a zároveň opylovala plodiny, což je životně důležité pro lidskou produkci potravin.

Do boje za záchranu včelstev razantně vstoupila 
i Evropská komise. S platností od letošního prosince komise schválila dočasné omezení užívání tří druhů pesticidů, které podle ní škodí již tak ubývajícím včelám v Evropě.Zákaz pro tři pesticidy (klothianidin, imidakloprid a thiamethoxam) platí zatím zkušebně na dva roky.

Pak Evropská komise opatření vyhodnotí. Tyto pesticidy se používají ve stovce zemí světa včetně ČR. Česko ale se zkušebním zákazem nesouhlasilo a společně s ním dalších sedm zemí. Jenže 15 zemí bylo pro dočasný zákaz, a od prosince proto vejde v platnost. Omezení se týká používání pesticidů k ošetření plodin, které lákají včely, a nebude se vztahovat na ozimy a plodiny, které včely nepřitahují.

Fatální závislost

Včely se starají o 80 procent opylování rostlin hmyzem. Bez nich by mnoho plodin nedokázalo vyprodukovat plody – nebo by se musely opylovat ručně. Včelaře v Evropě, Severní Americe i dalších částech světa znepokojuje takzvaná porucha zhroucení kolonie, tedy fenomén, při němž dospělé včely najednou zmizí z úlu. Tento jev už byl připisován roztočům, virům či plísním, ale také právě zmiňovaným pesticidům 
i kombinaci několika těchto faktorů.

V Česku má včelařství dlouhodobou tradici. Odhadem se 
v ČR ročně vyprodukuje kolem 
15 tisíc tun medu. Obchody jsou ale zaplaveny dovozovým medem. I proto vznikl Cech profesionálních včelařů, který chce pozvednout stavovskou úroveň.

Autor: ČTK, Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info