Vědci dosáhli průlomu v šlechtění pšenice

Britští vědci chtějí pomocí křížení resyntetizovaných rostlin s moderními odrůdami pšenice dosáhnout až 30% zvýšení výnosů.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Britští vědci z Národního ústavu zemědělské botaniky (NIAB) považují po prvních úspěšných polních pokusech za možné zvýšit výnosy pšenice ve Velké Británii v příštích letech až o 30 %.

Jak NIAB uvedl, mohla by být využita stará odrůda, kterou vědci resyntetizovali v rámci svého programu SHW (Synthetic Hexaploid Wheat). Příslušné „originální rostliny“ vznikly před 10 000 lety na Blízkém východě z křížení pšenice a jedné planě rostoucí odrůdy trávy a obsahují genetický základ moderních rostlin pšenice.

Pomocí současných odrůd již nelze dosáhnout šlechtitelského pokroku za účelem zvýšení výnosů, protože rozmanitost genomu pšenice během doby využívání člověkem značně utrpěla. Křížení resyntetizovaných rostlin s moderními odrůdami pšenice však nyní poskytne nové možnosti zvýšení výnosů, například díky vyšší toleranci vůči stresu ze sucha, lepší rezistenci vůči chorobám nebo i vyšší efektivitě vynakládání podnikových prostředků. Nové odrůdy by se mohly na trhu objevit nejdříve od roku 2019.

Na projektu se podílí šlechtitelské společnosti KWS SAAT AG z Německa a Limagrain a RAGT z Francie. Výzkumné práce NIAB jsou mimo jiné kofinancovány z prostředků britské vlády a britské organizace pro obiloviny a olejniny (HGCA). (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Forscher-erzielen-Durchbruch-bei-Weizenzuechtung-1154175.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info