Někteří drůbežáři ztmavují žloutky vajec barvivy, zjistil časopis

Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest. Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem. V žádném případě nebyl podle dTestu povolený limit pro obsah látky překročen.

„Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem," uvedl redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla podle něj naopak biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxenthin zakázáno používat.

Nepřítomnost látky v biovejcích potvrdily i testy. V nich bylo prověřeno 11 výrobků označených jako čerstvá vejce z různých typů chovů od klecových po biochovy. Hodnocena byla i vejce od jednoho drobného chovatele. Osm výrobků bylo deklarováno jako tuzemského původu, čtyři pocházely z dovozu.

Kanthaxenthin je přirozeně obsažen v některých mořských řasách a houbách, vyrábí se však i synteticky. Ve vejcích se bez přidání člověkem nevyskytuje. Evropská unie povoluje jeho přidávání do krmiva některých zvířat včetně drůbeže, množství však nesmí překročit stanovený limit.

„Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," řekl Beneš.

Jeden z producentů deklaroval na obalu, že vejce obohatil zdravotně prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami, ačkoliv jejich obsah byl stejný jako u vajec od ostatních producentů. U druhého chovatele, který uváděl na obalu totéž, byl skutečně zvýšený obsah kyselin prokázán.

Autor:  ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info