Nová pravidla pro dětské, dietetické a nízkokalorické potraviny

Plenární zasedání Bezpečnost potravin − 11-06-2013 -  Pravidla pro označování a obsah kojeneckého mléka a potravin pro zvláštní lékařské účely budou za účelem ochrany spotřebitele lépe definována. Umožní také snadněji rozpoznat potraviny pro běžnou spotřebu od potravin určených specifickým skupinám. Návrh legislativy, který již byl dojednán s Radou, schválil v úterý Parlament. Týká se také některých nízkokalorických diet.

"Kojenci, malé děti a vážně nemocní lidé jednoznačně nejsou spotřebitelé jako ostatní. Naší povinností jako zákonodárců je stanovit přísnější pravidla, pokud jde například o složení a označování potravin určených pro tyto skupiny," uvedla po hlasování zpravodajka Frédérique Ries (ADLE, BE). "Je také důležité udělat pořádek v džungli potravinových výrobků a zrušit koncept dietetických potravin, na kterých kanibalizují marketingové nástroje," dodala.

Nová legislativa zjednodušuje a vyjasňuje pravidla pro označování a složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (pro děti mezi 6 a 10 měsíci věku), obilných příkrmů, potravin pro zvláštní lékařské účely a potravin předkládaných jako náhrada stravy pro regulaci hmotnosti.

Obsahuje také výlučný seznam látek, jako vitamínů a minerálů, které mohou být do těchto potravin přidávány.

Kojenecká mléka

Označování, obchodní úprava a související reklama počáteční a pokračovací kojenecké nesmí obsahovat obrázky dětí nebo jiné obrázky či text, které "by mohly používání této výživy idealizovat", aby tyto "neodrazovaly od kojení", uvádí se v textu.

Grafická znázornění pro snadnou identifikaci počáteční a pokračovací kojenecké výživy a k zobrazení způsobu přípravy však budou nadále povolena.

Parlament žádá Komisi, aby zhodnotila, zda jsou "růstová mléka" určená pro batolata z hlediska výživy ve srovnání s běžnou stravou nějak přínosná. Komise by rovněž měla zhodnotit, zda je potřebná nová legislativa, která by upravovala potraviny určené pro sportovce.

Rezidua pesticidů

Komise by také měla zajistit, aby rezidua pesticidů v těchto výrobcích byla co nejvíce omezena.

Další postup

Některá ustanovení nového nařízení (články 11, 16, 18 a 19) vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU.

Odkaz : 20130607IPR11385

zdroj:© Evropská společenství »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info