OECD a FAO očekávají zpomalení růstu globální zemědělské produkce

Růst globální zemědělské produkce by mohl v příští dekádě zpomalit. Z toho vychází Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ve svém aktuálním zemědělském výhledu představeném minulý týden v Pekingu predikují obě organizace pro období 2013 až 2022 nárůst příjmů v zemědělství o pouhých 1,5 % ročně; v minulých deseti letech to bylo v průměru 2,1 %. Autoři považují za příčinu nižšího růstu především nedostatek pěstitelských ploch, vyšší náklady vstupů a rostoucí tlak na ochranu životního prostředí. Vycházejí však z toho, že zemědělská výroba bude držet krok s globální poptávkou.

Podle OECD a FAO by se mohla cena obilných a masných produktů střednědobě ustálit nad historickým průměrem – důsledek omezeného vzestupu produkce při současně vyšší poptávce, mimo jiné po biopalivech. Z toho by mohly profitovat také rozvojové země. Experti varují před krátkodobým vzestupem cen na světových trzích až o 40 % v případě, že by rozsáhlá sucha jako v roce 2012 ovlivnila již beztak nedostatečné zásoby potravin.

Letošní výhled OECD/FAO je zaměřen na Čínu. Podle odhadu autorů zůstane „říše středu“, co se týče nejdůležitějších potravinářských plodin, soběstačná, i když také zde může růst produkce v příštím desetiletí zpomalit. Sektor masa a mléka v Číně bude zřejmě dále expandovat, což povede k většímu dovozu krmiv. Čína by se mohla stát největším spotřebitelem vepřového masa na světě – průměrná spotřeba na obyvatele podle OECD a FAO v roce 2022 převýší spotřebu v EU. (AgE/br)

http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-OECD-und-FAO-erwarten-gebremstes-Wachstum-der-globalen-Agrarwirtschaft-1161839.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info