"Zpocené" krávy leží méně

Američtí vědci prokázali, že krávy leží v horku kratší dobu, aby mohly tělesným povrchem vydávat do okolí více tepla.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ležení krav souvisí s teplotou tělesného jádra a tím i s možným stresem z horka. K tomuto závěru dospěli vědci z University of Arizona a Northwest Missouri State University na základě pokusů.

Vědci vybavili krávy intravaginálním senzorem k měření tělesné teploty a senzorem na noze, který zaznamenával dobu ležení krav během dne. Ukázalo se, že teplota tělesného jádra úzce souvisí s kratší dobou ležení. Již při vzestupu tělesné teploty z 38,3 na 38,8 °C stály krávy delší dobu a mohly tak povrchem těla vydávat teplo do okolí.

Stres z horka a vyšší teplota tělesného jádra jsou provázeny sníženým příjmem potravy a tím i nižší dojivostí.

DLG-Mitteilungen, 2013, č. 5, s. 11

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info