Majitel Agrofertu Andrej Babiš se uchází o největší chorvatskou chemičku Petrokemija Kutina

Miliardář Andrej Babiš chce koupit největší chorvatskou chemičku. Po Česku, Slovensku a Německu by tak expandoval i do Chorvatska. Zájem o továrnu ale mají i jiní kupci.

Majitel Agrofertu Andrej Babiš se uchází o největší chorvatskou chemičku Petrokemija Kutina. Ta se zmítá ve finančních problémech. Stát, který drží lehce nadpoloviční podíl, do ní bude muset v létě nalít v přepočtu stovky milionů korun. A do konce roku by vláda měla svůj podíl ve výrobci hnojiv privatizovat.

Babiš slibuje, že managementu nechá volnější ruce a zajistí jí vyšší prodeje. Pro Agrofert je chemický byznys klíčový, Babiš vlastní chemičky v Česku, na Slovensku a v Německu.

O ztrátovou chemičku se však zajímá hned několik silných společností. Například ruský Gazprom či Novatek, ve kterém Gazprom drží pětinový podíl. Obě firmy slibují nižší ceny plynu, jehož dodávky jsou pro chemičku klíčové. Přitom dražší plyn Petrokemija označuje za hlavní důvod, proč je ve ztrátě.

Podle chorvatských médií je zatím favoritem rakouský Borealis, jenž už se údajně dohodl s odbory, že nebude propouštět a zachová výrobu ve městě Kutina.

Podrobnosti si přečtěte ve středečních Hospodářských novinách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info