USDA a FAO se rozcházejí v prognóze sklizně pšenice 2013/14

Ministerstvo USDA ve své nejnovější zprávě z minulého týdne korigovalo prognózu globální sklizně pšenice a kukuřice 2013/14 směrem dolů, zatímco organizace FAO prognózu zvedla na novou rekordní úroveň.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Zatímco americké ministerstvo zemědělství (USDA) korigovalo ve své nejnovější zprávě ze středy minulého týdne prognózu globální sklizně pšenice a kukuřice 2013/14 směrem dolů, Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zvedla den nato svou prognózu sklizně pšenice na novou rekordní úroveň.

Produkci pšenice 2013/14 nyní odhaduje USDA na 696 mil. t, což je více než o 5 mil. t méně než v květnu. Oproti tomu očekává v příštím období menší změnu globální spotřeby pšenice oproti předchozímu měsíci (694,5 mil. t). Stav konečných globálních skladových zásob ke spotřebě tak činí 26,1 %.

FAO oproti tomu minulý čtvrtek zvýšila svou prognózu globální sklizně pšenice 2013/14 o 7 mil. t na 702 mil. t, což by byl nový rekord. Meziročně lepší sklizeň očekávají tržní experti především v Evropě a v černomořském regionu. Ačkoli by se podle prognózy FAO mohla globální spotřeba pšenice ve srovnání s rokem 2012/13 vyšplhat na 694 mil. t, zlepší se situace v zásobování: Po nižší nabídce odhadované pro toto období na 27,1 mil. t by proto mohl následovat přebytek produkce ve výši 8,2 mil. t. (AgE/ab)

http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-USDA-und-FAO-uneins-bei-Schaetzung-zur-Weizenernte-2013-14-1166904.html 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info