Boom obnovitelných energií ve světě trvá

V roce 2012 bylo do obnovitelných energií ve světě investováno 244 miliard amerických dolarů.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Globální rozvoj obnovitelných energií intenzivně pokračuje: V roce 2012 dosáhl podíl obnovitelných energií na globální konečné spotřebě energie přibližně 19 %. Do obnovitelných energií bylo investováno zhruba 244 mld. USD, z toho téměř polovina v rozvojových a prahových zemích. Tyto údaje pocházejí z „Globální situační zprávy o obnovitelných energiích 2013“ a ze zprávy „Globální trendy v investicích do obnovitelných energií“, které byly minulý týden zveřejněny v Paříži a Frankfurtu/M.

Rok 2012 byl rekordní vzhledem k nově instalovaným výrobním kapacitám obnovitelné elektřiny. Celosvětově přibylo 115 GW, což odpovídá více než polovině veškerých nově instalovaných výrobních kapacit elektřiny. V posledních dvou letech ve světě stoupl zejména podíl instalované fotovoltaiky. Zvlášť výrazně vzrostly investice v rozvojových zemích – dosáhly 112 mld. USD oproti 132 mld. USD investovaným v průmyslových zemích.

„Tyto údaje dokládají, že co se týče energetické změny, nejsme sami. V mnoha zemích světa probíhají v současné době intenzivní diskuze na toto téma. Pozoruhodné je, že již osm let celkové investice do obnovitelných energií zejména v rozvojových zemích stále stoupají“, uvedl německý ministr životního prostředí Peter Altmaier.

Německý ministr pro rozvoj Dirk Niebel prohlásil: „Vysoké investice při současně klesajících cenách obnovitelných energií zvyšují ekonomickou flexibilitu a tím i šance pro rozvoj rozvojových a prahových zemí. Německo tento trend řadu let angažovaně podporovalo“.

Investice v roce 2012 ve výši 244 mld. USD dosáhly druhé nejvyšší hodnoty v historii. V meziročním srovnání zde byl v důsledku úpadku cen ve fotovoltaice a oslabení trhu v USA a v Evropě zaznamenán pokles.

Také počet zemí s cílenou politikou podpory pro rozvoj obnovitelných energií se znovu zvýšil – na dosavadních 138. Dvě třetiny z toho jsou rozvojové země.

„Globální situační zpráva o obnovitelných energiích“ je každoročně zveřejňována Sítí pro politiku v oblasti obnovitelné energie pro 21. století REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) – globální politickou sítí, která byla iniciována v roce 2005 v souvislosti s konferencí „renewables2004“ v Bonnu. Vedle vlád, mezinárodních organizací a nevládních organizací sdružuje zástupce ekonomiky, finančního sektoru a občanských společností z energetické, environmentální a rozvojové oblasti. Globální situační zpráva je směrodatnou „inventurou“ rozvoje obnovitelných energií ve světě.

http://www.topagrar.com/news/Energie-Energienews-Neue-Energien-Boom-haelt-weltweit-an-1166698.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info