Houby nyní v Česku příliš nerostou, neprospěly jim výkyvy počasí

Houby nyní v Česku příliš nerostou, houbaři nicméně najdou třeba symbiózní houby jako hřiby, holubinky, muchomůrky, ryzce a vláknice. Houbám neprospěly značné výkyvy počasí, v následujícím období by jejich růst mohly oživit bouřky, ale většinou jen dočasně, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

„Výhled je obtížný, momentálně to jde do značného útlumu," uvedl mykolog. Najdou se ale podle něj například hřib dubový a hnědý, muchomůrka růžovka, neboli masák, a také masité druhy holubinek, tedy mandlová a nazelenalá.

Silné deště z počátku června a nynější vedra houbám příliš nepomohly. Srážky a teplo jsou pro ně sice příznivé, ale musí se složit ve správné míře a správném čase, podotkl Landa. „Zřejmě vůbec nemůžeme najít normální pozemní houby," doplnil. Rostou ale třeba také houby na dřevě, jako je opeňka měnlivá.

Nedořešená jedlost

Hlavně v listnatých lesích houbaři v posledních dnech najdou bedlu zahradní, která má ale nedořešenou jedlost a některá literatura ji uvádí jako jedovatou. Je přitom poměrně hodně podobná bedle červenající, která je jedlá a houbaři ji najdou spíše v létě a na podzim v jehličnatých lesích.

„Pozor dát na muchomůrku panterovou, po ní už byly hlášené otravy letos opakovaně," řekl Landa. V nynějším období přitom roste dobře a může být zaměněna s jedlou muchomůrkou šedivkou.

Z jedovatých hub, které se nyní častěji vyskytují, Landa varoval také před vláknicí začervenalou, která roste mimo jiné v parcích. Z pečárek, neboli žampionů upozornil na mírně jedovatou pečárku zápašnou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info