Co spojuje multirezistentní plevele a tumory?

Britští vědci nyní prokázali enzym glutathiontransferázu, který způsobuje necitlivost tumorů vůči lékům, také v multirezistentních plevelech.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Multirezistentní plevele a tumory mají jedno společné – je třeba se jich nutně zbavit, ale často jsou všechna opatření neúčinná. To je způsobeno tím, že se ochraně/léčbě brání podobnými mechanismy.

Nejen tumory jsou díky enzymu glutathiontransferáze necitlivé vůči lékům. Vědci z University of York nyní tento enzym prokázali také v multirezistentních plevelech jako psárka polní. Jejich dalším cílem je nalézt účinnou látku, která tento enzym vypíná. Zemědělci by však neměli vkládat velké naděje v rychlé řešení – již známá účinná látka je natolik toxická, že není vhodná pro použití na poli. Platí tedy i nadále, že nejúčinnější metodou ochrany proti multirezistentním plevelům je dobrá agrotechnika.

DLG-Mitteilungen, 2013, č. 5, s. 12

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info