Cena kávy spadla rekordně nízko. Brazilci ruší plantáže a chovají skot

Ceny kávy klesají a náklady na její pěstování rostou. Řada farmářů už na pěstování kávy začala prodělávat a tak hledá alternativy. Zatímco Brazilci mění část plantáží na pastviny, ekonomové předpovídají, že cena se brzy opět zvedne.

Když cena kávy předloni vyšplhala na mnohaletý vrchol, rozšířili farmáři plantáže a investovali do technologií. Nyní se tato investice jeví jako zbytečná. Ceny kávy se nahoře neudržely dlouho. Výsledkem rozšíření plantáží byl přebytek kávy na trhu a pád její ceny na čtyřleté minimum, během dvou let klesly o 54 procent.

Mluví-li pěstitelé kávy o velké krizi, mají obvykle na mysli rok 2001, kdy ceny spadly na 40 centů za libru, což je asi třetina současné ceny. Ekonomický růst uplynulého desetiletí ale podpořil i inflaci, která zvýšila náklady na produkci. Podle některých pěstitelů je tak současná krize horší, než kdy dříve.

Ceny kávy arabika se blíží nákladům na její produkci v Brazílii, největším pěstiteli na světě. V dalších zemí včetně Kolumbie už pod tuto úroveň spadly. Někteří brazilští farmáři se proto odhodlali k radikálnímu kroku.

„Takhle už to dál nejde,“ řekl deníku The Wall Street Journal Joaquim Libânio Ferreira Leite. Jeho rodina v Brazílii pěstuje kávu už po sedm generací, ale nyní mění část plantáže na pastviny, na nichž chce chovat dobytek. Leite, jehož podnik vypěstuje desetinu brazilské kávy, předpokládá, že další pěstitelé budou následovat.

Brazilská vláda se podobným zoufalým pokusům farmářů brání. Na pomoc pěstitelům uvolnila 3,16 miliardy reálů (27,5 miliardy korun), které můžou čerpat ve formě výhodných půjček. Producenti by podle představ úřadů měli část vypěstované kávy uskladnit a vyvolat tak na trhu mírný nedostatek, který povede k růstu cen. Pak by pěstitelé mohli kávu prodat za výhodnější cenu.

Brazilci přitom budou mít co uskladňovat. Přestože kávovníky mají letos slabší úrodu v rámci svého dvouletého vegetačního cyklu, díky rozšíření ploch, na kterých se káva pěstuje, bude letošní úroda jednou z nejvyšších.

Státní zásah by ale nakonec nemusel být vůbec potřeba. Ekonomové totiž předpovídají, že káva se brzy odrazí ode dna. „Zatímco probíhající sklizeň bude krátkodobě tlačit na ceny kávy, předpokládáme, že v druhé půlce roku 2013 ceny stoupnou,“ uvedl ekonom Sociéte Genérale Chris Narayanan. O té doby, co brazilská vláda oznámila svůj program podpory, cena kávy na burze v New Yorku vytrvale roste.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info