Slunéčko východní je zároveň užitečné i škodí

Pozitivní i negativní vliv slunéčka východního ve vinařství a ovocnářství dokládají pokusy JKI.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Slunéčko východní (Harmonia axyridis) má z pohledu pěstování révy vinné dvojí roli – jako užitečný organismus i jako škůdce, přičemž jako škůdce je takřka bezvýznamné.

V ovocných kulturách tento v Evropě invazní druh zatím způsobuje požerové škody pouze ojediněle, především na ovoci s měkkou slupkou. Dosavadní pozorování však zároveň dokládají, že působí jako významný přirozený nepřítel a likviduje ve velké míře škodlivý hmyz, např. mšici jitrocelovou nebo mšici chmelovou. To vyplývá z výsledků výzkumu ústavu JKI (Julius Kühn Institut), který tak poskytl první přesvědčivé materiály o vlivu tohoto slunéčka v Německu.

Jak JKI dále uvedl, v rámci dizertace bylo slunéčko východní v minulých třech letech nejčastěji se vyskytujícím druhem ve vinicích a v ovocných sadech. Ani v jednom polním pokusu však nebyly zjištěny žádné známky likvidace domácích slunéček tímto invazním druhem. 

Dosud při pěstování révy vinné dominantní domácí slunéčko sedmitečné je ve svém přirozeném prostředí vysoce konkurenceschopné a v Severní Americe představuje invazní druh. Ve všech pokusech bylo druhým nejčastějším druhem a v roce 2013 se vyskytovalo častěji než slunéčko východní, uvedl JKI.

Kromě toho se v testech riziko, že slunéčko východní ovlivňuje chuť vína, ukázalo jako mnohem nižší, než se očekávalo na základě prvních zpráv z USA. Vědci bylo jednoznačně popřeno, že jediný tento brouk znehodnotil 100 až 1 000 l vína. Ovlivnění chuti vína bylo doloženo u čtyř až pěti jedinců na kilogram odrůdy ryzlink, zatímco u pozdní burgundské to bylo pět až šest jedinců při zahřátí rmutu. Oproti tomu byl při kvašení rmutu práh redukován na tři jedince na kilogram. Doba lisování kratší než 60 minut a lisovací tlak nižší než 2 bary přispěly podle JKI k snížení nežádoucího tónu vína. Kromě toho pokusy jednoznačně doložily, že stejný počet jedinců domácího slunéčka sedmitečného způsobuje intenzivnější nežádoucí tón. Slunéčko východní působí pozitivně i jako přirozený nepřítel mšičky révokaze na listech révy vinné v létě. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Asiatischer-Marienkaefer-Nuetzling-und-Schaedling-zugleich-1163684.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info